22 de març de 2019
22.03.2019

Jordi Pesarrodona estrena a Artés una obra de teatre basada en la seva experiència amb la Guàrdia Civil

El pallasso proposa l'espectacle com una «defensa acèrrima» de la llibertat d'expressió

22.03.2019 | 19:58
Jordi Pesarrodona amb un nas de pallasso al costat d'un Guàrdia Civil

'Per Nassos' és el títol de l'últim espectacle del pallasso Jordi Pesarrodona i la companyia Komino Klun. L'obra es basa en l'experiència política que ha viscut d'ençà que el 20 de setembre de 2017 va decidir posar-se un nas de pallasso i situar-se al costat d'un guàrdia civil que custodiava la Conselleria d'Exteriors mentre s'hi feia un registre. Aquella fotografia, que va donar la volta arreu i que alguns van considerar una ofensa, no era nova en absolut. De fet, Pesarrodona ja l'havia repetit en altres ocasions com a pallasso sense fronteres durant la guerra als Balcans. Pesarrodona ha explicat a l'ACN que l'obra vol ser una al·legoria a totes les protestes que s'estan fent i també una "defensa acèrrima" de la llibertat d'expressió. L'espectacle es podrà veure per primera vegada aquest dissabte al complex cultural d'Artés.

En l'obra, Jordi Pesarrodona parla en primera persona i comparteix escenari amb un guitarrista (Josep Noguera), una ballarina (Carme Fernández) i una cantant (Laura Pastor). L'obra es divideix en tres grans blocs i comença amb un Pesarrodona fent de clown i explicant el seu ofici. Després, un altre gran bloc on el pallasso explica la seva participació en diferents expedicions de Pallassos Sense Fronteres, moment en què es relaciona la figura del clown amb la solidaritat. A partir d'aquí, l'obra parteix dels fets del 20 de setembre amb la protesta simbòlica que va fer davant la conselleria "i com això ho canvia tot".

Després d'actuar a Artés, l'obra es podrà veure a Avinyó i Santa Maria d'Oló, al Bages. A Barcelona es representarà més endavant al Centre Artesà Tradicionàrius. Pesarrodona ha explicat que la Federació d'Ateneus de Catalunya també s'hi ha interessat i, per tant, és possible que l'obra arribi a molts més punts del territori.

"Viure en repressió és complicat i et canvia la vida", ha dit Jordi Pesarrodona. "Hi ha una part molt positiva que és la gent, amb qui et sents molt abrigat i protegit", però hi ha una altra vessant que es fa molt difícil de gestionar. Coneixedor i agraït que en els moments més complicats l'han ajudat, ara Pesarrodona vol retornar aquesta gratitud amb els diners que guanyi de les funcions. El pallasso ha explicat que el que tregui de cada 'bolo' ho ingressarà a la caixa de resistència. "Tinc moltes ganes de fer un retorn cap a aquesta immensa solidaritat", ha ressaltat.

Jordi Pesarrodona és conscient que el seu nas s'ha convertit en una icona i fa gala tristament de ser l'únic càrrec electe de tot el Bages – és regidor a Sant Joan de Vilatorrada- a qui encara s'està investigant pels fets de l'1-O. "Això té un nom: venjança i persecució cap a un nas de pallasso", ha criticat. "Tinc molt clar que s'ha creat escola amb el nas de pallasso, perquè és un símbol que sembla que vulguin castigar, perseguir i acusar amb un delicte, però no troben la manera", ha afegit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.