la dansa de la venjança

? Direcció: Pere Riera. Autoria: Jordi Casanovas. Intèrprets: Pablo Derqui i Laia Marull. La Villarroel. c. Villarroel, 87. Barcelo- na. Fins al 31 de març. Consultar horaris i promocions del Dia Mundial del Teatre a la web www.villarroel.cat.

La civilització dels éssers humans i el respecte a la paraula com a via de resolució de conflictes han salvat la humanitat de moltes desgràcies, però també han emparat monstres que es manifesten tant en l'àmbit individual com en el col·lectiu. El Roger i la Clàudia sembla que entomen el seu divorci amb educació i civilitat, però quan Jordi Casanovas signa una obra res és el que sembla i fins a l'últim segon no hi ha res decidit. La dansa de la venjança, en cartell a La Villar-roel, esdevé en aquest sentit un thriller inquietant que parteix d'una situació quotidiana per parlar-nos dels terribles mals interiors que tots duem a dins i poden emergir en qualsevol moment.

La Laia arriba al pis compartit per agafar uns quadres i es troba amb el Roger. Formen una parella amb un fill encara en edat infantil que se separa i es divorcia: una escena que sovinteja en el paisatge dels nostres temps. Ella, però, no comptava trobar-se'l i no pot evitar que s'iniciï una conversa que comença amb molt bones formes i, pas a pas, va teixint una teranyina espessa de la qual sembla difícil escapar-se.

Jordi Casanovas és un dramaturg atent als temps que viu: l'obra aviat comença a tenir l'aire d'un conflicte de violència de gènere. Un mascle dominant amb un fort temperament que brega per sota la capa superficial de la cordialitat i la civilitat. Ella no és una dona apocada però el traç del personatge és enginyós i no permet desentrellar quin és el grau del seu apoderament.

Derqui vs Marull, Marull vs Derqui. Un espectacle interpretatiu, un cos a cos intens i sense concessions on la paraula sembla l'únic escenari possible en el qual s'ha de dilucidar la pugna que mantenen totes dues figures. Però hi ha un tercer personatge, el fill, sobre el qual pivota l'argumentari de l'un i de l'altra. Retrets soterrats, preguntes incòmodes, silencis esquius. La temperatura puja de grau a cada minut fins que els rols es desdibuixen. I quan la venjança agafa el seu camí, la civilitat és la víctima principal.