Puig-reig tornarà a convertir-se en la capital de la novel·la històrica de Catalunya el proper 6 d'abril en la tercera edició de la Festa de la Novel·la Històrica. El certamen pretén divulgar la literatura d'aquest gènere a través d'un cartell «espectacular» d'autors de primer nivell -que aplegarà una vintena d'escriptors, tots ells premiats-, en un entorn d'interès com el castell, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). El còctel que barreja patrimoni arquitectònic, llegat cultural i literatura és la fórmula magistral del consistori de Puig-reig per atraure visitants al municipi i donar a conèixer el seus atractius, com va explicar el regidor de Cultura, Jesús Subirats, en la presentació del certamen, ahir, a la biblioteca Guillem de Berguedà. El van acompanyar Montse Garcia, de la llibreria Montserrat; Queralt Ambròs, directora de la biblioteca; i Josep Campos, regidor de Promoció Econòmica.

Enguany l'organització ha limitat el nombre de participants a 18 perquè no es podia atendre el gran nombre de peticions per ser-hi present que ha rebut. «Esperem que el 2019 sigui l'any de la consolidació», va dir el regidor Jesús Subirats.

Puig-reig ofereix la possibilitat de «conèixer de molt a prop» aquests autors a la plaça Mestre Badia, davant del castell, i alhora «donar visibilitat a tot allò que tenim», comentava Subirats. La fira celebrarà la tercera edició amb un canvi de format respecte a les dues reeixides primeres edicions. En aquesta ocasió els autors no presentaran les seves obres per mitjà de la clàssica xerrada sinó que parlaran entre ells, en un format de tertúlia, davant del públic. Subirats agraïa novament que els autors convidats acceptin participar altruistament en la fira literària puig-reigenca.

La mostra s'inaugurarà a les 10 del matí i mitja hora més tard, a 2/4 d'11, Núria Pradas, Maria Carme Roca, Sílvia Tarragó i Tània Juste descobriran quins són els passos previs que s'han de seguir per escriure una novel·la. A 2/4 de 12, Martí Gironell (l'autor més venut en llengua catalana del Sant Jordi de l'any passat amb La força d'un destí), Coia Valls i Imma Tubella se centraran a explicar com es fan els retrats de protagonistes reals en el gènere; a 2/4 d'1 del migdia, el berguedà Jordi Cussà conversarà sobre el seu llibre El ciclop amb l'ideòleg del certamen, Jordi Matilló. I a la 1, Víctor Amela, autor de Y o puede salvar a Lorca, i el guanyador del Sant Jordi 2017 i premi Amat-Piniella per Jo soc aquell que va matar Franco, l'escriptor de Perpinyà Joan Lluís-Lluís, plantejaran la hipòtesi de si la ficció es fes realitat, molt lligada a les seves obres.

Ja després de dinar, a les 5 de la tarda, Glòria Sabaté, Màrius Mollà, Fernando Garcia Lobo i Jordi Solé explicaran què els atrau de les èpoques històriques que han escollit; a 3/4 de 6, Ramon Gash i Teresa Sagrera explicaran l'experiència d'escriure a quatre mans. La darrera conversa serà a 3/4 de 7 amb Enric Calpena i Juan F. Fer-rándiz, que explicaran les guerres contra els àrabs.

L'organització d'aquest certamen recau en l'Ajuntament de Puig-reig, les llibreries del municipi (Alícia i Montserrat) i la biblioteca Guillem de Berguedà. Fruit d'aquesta unió sorgeix un ampli programa d'actes que, a banda de les activitats que es duran a terme el dia 6 a redós del castell, inclou també l'hora del conte (17 h); el Club del Llibre, amb Carme Martí i El camí de les aigües (12 h), amb la presència de 300 persones dels clubs de lectura del Bages, Berguedà i Moianès, que s'aplegaran sota una vela al pati de l'escola Alfred Mata; i el lliurament de premis del segon concurs de relats curts (18.15 h), que ha tingut 45 participants . I també tallers infantils al matí.

Per fer-ho més llaminer tot plegat, hi haurà visites guiades al castell a cura d'autèntics templers que muntaran el seu campament allà mateix. L'acte de final de festa anirà a càrrec del grup Infestum Espectacles i del rapsode berguedà Toni Gol.