El Clam, el Festival Internacional de Cinema Social de Catalu-nya, lliurarà el premi Pere Casaldàliga a l'associació de teatre Escenaris Especials, una entitat de Banyoles que treballa amb persones amb discapacitat, autisme, trastorns mentals o en deshabituació de tòxics, per lluitar contra els estigmes d'aquest col·lectiu.

El premi Pere Casaldàliga reconeix una entitat o persona que hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet notori. El festival Clam farà entrega del guardó el diumenge 5 de maig, a les 12 del migdia, a l'auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles.

Escenaris Especials proposa exercicis de cos, veu, improvisació, clown o expressivitat emocional, entre altres tècniques, per oferir als alumnes un espai de llibertat i de joc que doni valor i potenciï les seves capacitats. L'objectiu és convertir l'escenari en un espai on es vegi reflectida la diversitat real que existeix a la societat.

L'associació va néixer a Banyoles fa 13 anys a càrrec de la psicòloga i dramaturga Clàudia Cedo, que, amb el suport de l'Aula de Teatre i l'àrea de Cultura de la ciutat, es va oferir per donar classes a diverses fundacions i centres per a persones en risc social.

Els espectacles que han estrenat reflecteixen les inquietuds dels seus alumnes amb la idea de donar-los veu sobre temes que els interessen. Destaquen les actuacions del 2012 a l'estadi de Montjuïc, dins la Festa dels Súpers; el 2014, quan van guanyar el premi al Compromís de les comarques gironines; i el 2015, amb el premi Banyolí de l'Any, a l'Entitat Social. Actualment el projecte atén més de 100 alumnes de deu fundacions de la demarcació de Girona.

Arran de la comunicació del premi Casaldàliga, Anna del Bar-rio, coordinadora del projecte Escenaris Especials, assegura que «és un honor rebre un reconeixement d'aquesta envergadura. És una recompensa que no té preu, sobretot per als nostres alumnes, actrius i actors», i afegeix que «si fóssim capaços d'escoltar totes les veus, de donar cabuda a tota la diversitat que, per sort, hi ha al nostre voltant, la cultura en sortiria enriquida. No volem donar veu als nostres alumnes, volem donar orelles a la resta».