Sant Vicenç de Castellet va contribuir ahir a posar noms i cognoms a les víctimes de la barbàrie nazi i va homenatjar el santvicentí que va morir al camp de concentració austríac de Gusen. Era Manel Lorente Gálvez, i ahir l'artista alemany Gunter Demnig, creador de les llambordes Stolpersteine en memòria de les víctimes de l'holocaust, va col·locar la del veí del municipi bagenc davant un grup de vilatants i autoritats locals que el volien recordar i enfront de l'atenta mirada dels descendents de Lorente.

A la Catalunya Central ja hi ha altres municipis on l'artista alemany ha col·locat les llambordes on hi figuren els noms, l'any de naixement, la data en què van morir i l'any que van ser deportats als camps de concentració. Habitualment es col·loquen davant de les cases on van néixer aquestes víctimes, però ahir Demnig la va posar a la plaça de l'Ajuntament perquè ja no existeix la casa on va néixer el santvicentí deportat.

Va ser un acte senzill i emotiu en què van intervenir el seu fill, Josep Lorente, que actualment té 82 anys, i el net Manuel Lorente, de 51. El fill es va mostrar agraït per l'acte que va tenir lloc ahir i el net va afegir que la placa col·locada en memòria de l'avi «ha de servir perquè les generacions futures ho recordin i no torni a passar». Un record, afegia, «sense odi i que no s'ha de fer per jutjar ningú, sinó per evitar-ho en el futur». L'acte va finalitzar amb El cant dels ocells, interpretat per la cantant -i regidora a l'Ajuntament de Sant Vicenç- Eulàlia Sardà.

En l'acte, van anunciar que les cartes que Manel Lorente va enviar a la seva dona des dels camps de concentració on va estar, entre el 1941 i el 1943, estan digitalitzades i arxivades. Per a l'acte d'ahir es va fer la lectura d'una de les missives en què descriu, sense perdre el sentit de l'humor, la duresa de la vida al camp de concentració. Un document personal que explica com treballava sota unes condicions meteorològiques extremes, amb molta neu, i com els peus se li tornaven d'un color morat pel treball i el fred. A la missiva, diu a la muller que el seu estat d'ànim ha canviat des que rep i llegeix les seves cartes.

Amb aquest reconeixement, Sant Vicenç vol recuperar la memòria de Manel Lorente, que durant la Segona Guerra Mundial va ser deportat als camps d'extermini nazis d'Àustria, primer al de Mauthausen i després al de Gusen, on va morir el 31 de gener del 1943.

Gunter Demnig va ser divendres als municipis berguedans de Gironella i Puig-reig per col·locar un total de 16 llambordes Stolpersteine en aquestes dues poblacions. La iniciativa que porta a terme l'artista alemany constata que en aquest eposidi negre de la historia d'Europa hi ha víctimes del nazisme a moltíssims pobles i ciutats de tot el continent.