Tot i que Sant Jordi ha arrencat amb alguna tímid gota de pluja, la Diada del Llibre i la Rosa ha tornat a omplir enguany el centre de Manresa. La tradició mana i el dia gris de primera hora no ha espantat. El cel, per sort, ha aguantat i el Passeig de Pere III ha bullit novament d'activitat. Els llibres més buscats: 'El fill de l'italià' de Rafel Nadal i 'La cuinera dels senyors' d'Imma Cortina, segons Antoni Daura, responsable de la llibreria Parcir de la capital del Bages

Els més matiners han sortit a comprar la rosa i ja la portaven cap a casa quan encara es muntaven les parades i els passejants eren escassos. Els núvols han anat deixant pas al sol i amb ell cada vegada més gent ha omplert el centre de Manresa. I l'escena dominant era: alumnes amb parada o membres d'agrupaments escoltes no es tallen i van per feina: «vols comprar una rosa?». Els llibreters anaven col·locant amb cura els llibres damunt de les taules. Al pati del Kursaalja s'esperaven els primers infants que anaven a veure les tres sessions programades de la llegenda de Sant Jordi explicada pels personatges del teatre: el Jan i la Júlia. A 2/4 de 9 els treballadors encara estenien les catifes sobre el terra humit de la pluja perquè s'hi poguessin asseure tot seguit els petits espectadors.

A mig matí, el Passeig ja feia xup xup. Els passejants topaven amb fileres d'alumnes acompanyats dels mestres. S'aturaven i immortalitzen la jornada amb la càmera del mòbil. Remenaven llibres. Avui viuen de primera mà l'ambient de la diada de Sant Jordi. Un punt concorregut enguany ha estat la plaça Fius i Palà, on s'ha presentat el primer Biblioniu, dels tretze que s'han escampat pels barris de Manresa. Són obra dels alumnes de fusteria de l'institut Guillem Catà i serveixen per intercanviar llibres, per compartir lectures, històries, cultura. La idea és del Consell dels Infants i de la Federació de Barris. En l'acte també ha tingut protagonisme la música, amb els Pizzicants de l'escola Pare Algué i les Big Band de l'escola Fedac i l'institut Guillem Catà.

A les 12 del migdia, els autors ja començaven a tenir el bolígraf preparat per a la signatura de llibres. A la parada d'Òmnium han coincidit Manuel Quinto (Sopar per a ogres), Gemma Camps (Vermell tinta), Galdric Sala (Receptes de tota la vida) i Joan Francesc Callado (La carena infinita). Regnava molt bon humor i companyonia. La diada de la cultura defuig el cel gris i el Passeig bull d'activitat. I els grups de joves que surten dels instituts demostren la seva desbordant energia en un dia que és mig festa. Bé, que és festa grossa.

Només 1 de cada 10 llibres venuts és «mediàtic»

A l'hora de fer balanç dels llibres més venuts, Antoni Daura ha reconegut que ha estat "molt repartit". Al capdamunt, ha explicat, hi ha el Premi de la 39a edició del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, 'El fill de l'italià' de Rafel Nadal. La novel·la descobreix l'odissea d'un miler de mariners italians refugiats a Caldes de Malavella l'any 1944.

«El fill de l'italià» i «La cuinera dels senyors» triomfen per Sant Jordi a Manresa

«El fill de l'italià» i «La cuinera dels senyors» triomfen per Sant Jordi a Manresa

Pel que fa als autors locals, el llibreter ha apuntat a 'La cuinera dels senyors' de la manresana Imma Cortina com al més venut. La novel·la explica la història de la Maria Dolors, una jove que als anys 20 deixa la seva família a pagès per anar a ciutat a servir.

Entre els més venuts, ha afegit Daura, també hi ha 'Digues un desig', de Jordi Cabré, guanyador del darrer Premi Sant Jordi; i els 'Contes des de la presó' d'Oriol Junqueras.

Daura, però, ha volgut ressaltar que els títols més "mediàtics" amb prou feines suposen el 10% de les vendes. A més, ha destacat que bona part del gruix són títols de literatura infantil i juvenil, malgrat que no hi ha un únic triomfador.