Les roses vermelles sempre regnaran. És cert que cada any comparteixen protagonisme amb flors d'altres colors, rosers o fins i tot amb roses fetes de tela i objectes de marxandatge. De fet, aquest any en la majoria de parades es podien comprar roses grogues, després que l'any passat la seva presència agafés pes per l'1-O i el posterior empresonament de mig Govern català i s'acabessin esgotant en la majoria de parades on en venien.

Però la flor de Sant Jordi per antonomàsia és la vermella i ho continuarà sent. Almenys així ho constataven els venedors que hi havia repartits ahir al llarg del passeig de Pere III de Manresa. A la parada de l'Assemblea Nacional Catalana, per exemple, a Crist Rei, només tenien roses vermelles. Josep Heras destacava que «algú ens n'ha demanat de grogues però a la parada del costat en venen, així compartim clientela». El que sí que s'havia esgotat a quarts d'una del migdia eren alguns objectes a favor de la república i la llibertat, com ara braçalets o roses grogues de plàstic per posar a la solapa.

Els Tirallongues també havien apostat per vendre només roses vermelles, a 3 euros. Al migdia n'havien venut pràcticament la meitat. Miquel Àngel Ramos, però, explicava que «potser l'any que ve en vendrem també de grogues». A la parada de la protectora Aixopluc a Crist Rei se'ls estaven acabant les vermelles passades les 12: «N'hem de manipular més. Ja comptàvem que n'hauríem d'anar a buscar més al magatzem», detallava la venedora Montse Fernández.

Òmnium Bages-Moianès, que l'any passat ja va optar per només comercialitzar roses grogues, va repetir la iniciativa i ahir al migdia n'havia venut prop de 300. El president de l'entitat, Jordi Corrons, afirmava que era una tercera part de les roses que preveien vendre al llarg del dia. «La nostra és una rosa reivindicativa. No volem barrejar una cosa amb l'altra». Pel que fa a la pluja que va caure a primera hora, Corrons deia que havia afectat «molt poc» el ritme de la jornada. A aquella hora hi havia, sobretot, gent gran i alumnes d'escoles i instituts, segons Júlia Bernadich, del Garden d'Ampans. S'hi venien roses vermelles i grogues a 3,5 euros i rosers a 6 euros. El volum de vendes estava sent, segons la jove, molt semblant al de l'any passat.

Flors de proximitat

És sabut que moltes de les roses que es venen durant la diada de Sant Jordi són importades d'altres països, però també hi ha establiments que opten per un producte de proximitat, com la floristeria manresana Territoris Florístics, amb parada al primer tram del Passeig. El seu responsable, Eloi Torreblanca, explicava que el gruix de les roses que estaven venent ahir eren cultivades a Vilassar de Mar. «Tot i això, n'hem hagut de comprar fora, perquè aquest any ha estat molt dolent per als productors catalans. Les flors han sortit molt petites perquè quasi no ha plogut». A banda de les vermelles, tenien roses grogues i liles (naturals) i blaves (tenyides). Les rainbow, amb els colors de l'arc de Sant Martí, se'ls havien acabat a la 1.