Si l'any passat el patrocini de CaixaBank a la Festa del Riu, motivat per la capitalitat cultural que va ostentar Manresa, va fer que la Mostra d'Economia Social se celebrés en el mateix indret -el parc del Cardener- i el mateix dia -el 2 de juny- però de manera independent, enguany les dues iniciatives se sumen en la batejada Setmana de l'Economia i la Cultura Transformadora, que començarà el 27 de maig i acabarà l'1 de juny amb la Festa del Riu i la Mostra d'Economia Social. Un projecte que impulsen des de l'Ajuntament -quatre regidories- i l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central però que ha volgut sumar un sistema «participatiu» amb diferents cooperatives, associacions, ONG, projectes i comunitats. Com la Casa de la Música, que s'hi implica per primer cop i que s'ha encarregat de confegir una programació de quatre concerts, tots ells amb participació femenina. Una aposta gens casual, en paraules de Dani Castellano, director de la Casa de la Música.

De fet, en el punt de mira d'aquesta refundació hi ha el Festival Esperanzah, un certamen nascut fa deu anys a Sant Cosme (el Prat), que es constuituirà en cooperativa i que s'ha forjat amb la implicació de diferents col·lectius. La base? Entendre la cultura com una eina de transformació i cohesió social a través de l'economia, la immigració, l'educació... Així, la Festa del Riu i la Mostra d'Economia Social tenen el suport del certamen del Prat, que aporta experiència i infraestructura a través del músic i activista manresà Natxo Tarrés, ambaixador del Festival Esperanzah. Una edició que és, per a Tarrés, una primera «llavor».

La jornada del dia 1, pensada per al públic familiar -no hi ha concerts de nit, com en l'edició passada-, començarà a les 11 del matí i es tancarà a les 9 del vespre. Hi haurà 37 parades de diferents sectors (agroecologia, finances ètiques, moda i tèxtil sostenible, xarxes d'intercanvi, comerç just, espai gastronòmic...), deu tallers infantils, dues visites guiades i xer-rades. Com la que protagonitzaran Alguer Miquel (Txarango), Ivan Prado (Payasos en rebeldía) i Laia Altarriba (Tigre de Paper) sobre cultura transformadora. Així mateix, s'utilitzarà la moneda social que promou Ecoxarxa.

Circ i música

La part estrictament cultural tindrà com a protagonista el clown manresà Oriol Garriga amb Olicopter (després de dinar). I quatre concerts gratuïts, amb Xics'n'Roll Band (11 h), El Pot Petit (12.15 h), el «talent local» de La Prima Vera (17.35 h) i el plat fort del dia, Roba Estesa (19.45 h).