vegadores: endgame

? Estats Units, 2019. Acció, fantasia, aventura. 180 min. Direcció: Joe Russo, Anthony Russo. Guió: Christopher Markus i Stephen McFeely. Intèrprets: Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Chris Evans (Steve Rogers / Capità Amèrica), Mark Ruffalo (Bruce Banner / Hulk), Chris Hemsworth (Thor), Scarlett Johansson (Natasha Romanoff / Black Widow), Jeremy Renner (Clint Barton / Hawkeye), Brie Larson (Carol Danvers / Capità Marvel), Paul Rudd (Scott Lang / Ant-Man). Pantalles: Bages Centre (Manresa), París (Solsona), Ateneu (Igualada), Mont-Àgora (Santa Margarida), i Yelmo (Abrera).

Marvel, el llegendari segell de còmics, ha impulsat els darrers anys una de les franquícies més omnipresents de Hollywood. Un autèntic subgènere que els últims anys ens ha proporcionat vint-i-dos llargmetratges! Una inflació de superherois que ha culminat ara amb Vengadores:Endgame, el quart (i últim) títol d'una de les nissagues més influents. El film plasma l'enèsim retrobarem dels Venjadors, que, després dels demolidors efectes causats pel pervers Thanos, maldaran per restaurat l'ordre de l'univers.

Estem davant d'una de les superproduccions més esperades per la legió d'incondicionals de Marvel (i dels superherois, en general) i, segurament, no els decebrà perquè els seus directors, els germans Russo (també autors del llargmetratge precedent de la sèrie, Infinity War), han concebut i executat una epopeia fantàstica que respon minuciosament (al llarg de les seves tres hores de metratge) a totes les expectatives aixecades. I per què? Els cineastes nord-americans han embastat una odissea superespectacular que funciona perfectament en tots els seus vessants.

Les seqüències d'acció transmeten una grandiositat aclaparadora, i ens asseguren un tram final certament brillant i abassegador. I, d'altra banda, les nombroses subtrames esbossades en les cintes anteriors de la franquícia s'acaben desenvolupant i tancant convenientment. Vengadores: Endgame combina eficientment la lleugeresa i la gravetat, i així, tot un seguit de picades d'ullet iròniques van matisant una nar-ració farcida d'inflexions dramàtiques. Aquest vertader dream team de superherois conté els suficients ingredients (i estímuls) cinematogràfics per poder atreure no només els fans del còmic. Aquesta vegada Hollywood no ens ha donat gat per llebre, i la seva maquinària gegantina ens ha regalat una aventura tan robusta i impactant com seductora. I en el seu repartiment trobem la insuperable Scarlett Johansson.