Passejar, aturar-se, observar i conversar amb llibreteres i llibreters especialitzats en obres literàries antigues i de col·lecció sobre Berga i el Berguedà. Aquest és l'objectiu de la primera edició de la Fira del Llibre Antic de Col·lecció que es farà dissabte, a la plaça de Sant Pere. L'Ajuntament de Berga i el Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya impulsen aquesta iniciativa que s'inclou en el projecte «Àgora cultural Berga» amb la intenció de posar a l'abast del públic, a través de la compra i la venda, obres literàries descatalogades de diverses temàtiques vinculades a la ciutat i la comarca. La mostra es podrà visitar des de les 10 del matí fins a les 8 del vespre i tindrà la participació de tretze llibreries del gremi i un taller de restauració de llibres.

Diversitat d'obres literàries

Llibres, gravats, postals, cartes, diaris... són alguns dels elements que s'exposaran durant la Fira del Llibre Antic de Col·lecció de Berga. Els visitants de la mostra podran veure algunes curiositats com, per exemple, un gravat de Berga que forma part de l'obra La Guerra de Cataluña d'Eduardo Chao (1847), un opuscle sobre les dones de Castellar de n'Hug durant la guerra de la Independència, un dels volums de la guia Pirineu català de Cèsar August Tor-ras (1905) o les Efemérides Bergadanas de Jacint Vilardaga (1919) i L'Escut de la Ciutat de Berga de mossèn Josep Armengou (1972), entre d'altres.

La fira també tindrà un espai dedicat a la restauració de llibres antics a través de la demostració de les tècniques d'enquadernació de llibres a càrrec del Taller de Restauració i Conservació d'Obres d'Art Rosell Badia de Barcelona.

Aquest taller va ser l'encarregat de realitzar la restauració de l'obra Llibre en que se notaran los que seran Capitans de Nostra Señora de Agost, y Santa Eulàlia, de Nostra Señora de Queralt, y Administradors dels Quartos per la Festa de Corpus Christi, un volum conservat a l'Arxiu Comarcal del Berguedà que recull el nom de les persones que van ser designades com a administradors i administradores de les festes del Corpus entre el 1768 i el 1932.