Sis anys després d'exposar al Cacis, el Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat el Forn de la Calç de Calders, l'artista manresà Josep Morral retorna a aquest espai, que dirigeix la creadora Roser Oduber, amb una sèrie d'obres que situen novament la natura i, en aquest cas, l'ésser humà en el punt de mira. Simbiosi és el títol d'una mostra que aplegarà una quinzena d'obres i que s'inaugurarà avui a les 7 de les tarda.

«Mirem i busquem la natura en la pintura i trobem en la natura la pintura», explica el mateix artista en la descripció de la seva exposició. La natura és un dels seus «temes recorrents» i, de fet, Simbiosi enllaça amb la mostra anterior, centrada en la relació entre la natura i les mans. Ara, Morral indaga i es manté en aquest univers, reinterpreta aquesta natura, amb troncs, branques i branquillons, amb els quals estableix paral·lelismes amb el crani, el cervell, la pell o les empremtes dactilars. Un treball que busca suggerir i posar de manifest el lligam que uneix els homes amb la natura i que, explica, de vegades és de «destrucció i d'altres, d'unió». Una contradicció que resideix, per exemple, en el fet «d'unir un element natural amb pintura acrílica, que s'obté del petroli, que al seu torn és contaminant». Simbiosi, explica, «dialoga més amb l'entorn» que l'anterior exposició i es complementa amb una intervenció artística feta al bosc, a l'espai exterior del Cacis. Així, objectes reals de la natura, com els troncs es rellegeixen amb vocació de lligar llenguatges a través de la pintura acrílica (de vegades arrencada i situada com si regalimés de les branques), els llapissos de colors i la imatge digital. El resultat és la creació d'unes obres «força càlides». I novament apareix la contradicció: «La capa de pintura vessa i taca però també embolcalla el tronc. El tronc és mort però el color li atorga vida». Morral ja treballava en aquesta temàtica quan Oduber li va proposar l'exposició que avui es presenta i que es podrà visitar fins al 30 de juny.

Morral, que es dedica a la creació artística i a l'ensenyament, és catedràtic de dibuix i imparteix classes d'educació visual i plàstica a l'institut Pius Font i Quer des del 1987. El 2018 va guanyar el primer premi del concurs Joan Vilanova, en la modalitat de dibuix, amb l'obra Llibertat.