El compositor cardoní Xavier Ventosa ha guanyat el premi Joventut 2018 en la 30a edició del certamen de la Sardana de l'Any, amb la composició El secret d'Olesa. Ventosa ha estat reconegut amb aquest guardó per tercer any consecutiu: el 2016 amb la Sardana n.5 i el 2017 amb Nadal Montserratí. «És un premi que fa una especial il·lusió. Hi ha una part dels premis que els vota el públic, però el premi Joventut el valora un jurat format per músics professionals, i que et reconegui la feina la gent del gremi és especial. I que ho hagin fet tres cops seguits, em fa estar molt content, evidentment», ha destacat el cardoní. En la propera edició ja no podrà aspirar al guardó, perquè és adreçat a incentivar la composició entre autors de menys de 30 anys, «i jo ja els he complert enguany».

Ventosa va escriure la sardana El secret d'Olesa per festejar el 60è aniversari de l'Agrupació Sardanista d'Olesa de Montserrat. Durant vuit anys ha estat tocant amb la Cobla Vila d'Olesa, «i va ser el regal que els vaig fer, tant en nom meu com en el de la cobla, perquè la vam estrenar en el concert de celebració de l'aniversari», destaca el compositor, que també és el director de la Banda de Música de Cardona, formada per més de 60 músics. De cara a properes edicions de la Sardana de l'Any, en què també hi ha els premis Popular i de la Crítica, no es marca fites: «Sempre vaig fent composicions sense pensar si em donaran algun premi. Intento fer la feina ben feta i, si me la reconeixen, serà genial, però no em posaré pressió».

La Sardana de l'Any va celebrar el seu 30è aniversari al Liceu, i l'entrega de premis va anar a càrrec del president Quim Torra, la consellera Mariàngela Vilallonga i el president de la Confederació Sardanista (entitat que organitza el concurs), Joaquim Rucabado.