KEEPERS, EL MISTERIO DEL FARO

? Regne Unit, 2018. Thriller. 100 min. Direcció: Kristoffer Nyholm. Guió: Joe Bone i Celyn Jones. Intèrprets: Gerard Butler (James Ducat), Peter Mullan (Thomas Marshall), Connor Swindells (Donald McArthur), Ólafur Darri Ólafsson (Boor), Søren Malling (Locke), Gary Lewis (Kenny), Ken Drury (Dunca), Celyn Jones. Banda sonora: Benjamin Wallfisch. Pantalles: Bages Centre (Manresa)

El 1900, poc abans del dia de Nadal, van desaparèixer misteriosament els tres faroners de l'illa escocesa de Flannan, un indret remot i deshabitat. Aquest enigma esdevingué una llegenda popular que ara ha inspirat una pel·lícula. Keepers, el misterio del faro intenta respondre els interrogants d'una crònica verídica certament suggeridora, i ens descriu, d'entrada, la vida solitària, en unes condicions ambientals molt adverses, dels tres responsables d'un far. La irrupció d'un vaixell i un tresor són alguns dels ingredients d'un relat farcit de sorpreses i girs dramàtics. Aquest llargmetratge britànic sobresurt, inicialment, per la fusió àgil i engrescadora de tot un seguit de gèneres. El cinema d'aventures (el subgènere de pirates, concretament), el thriller i el drama psicològic s'entrellacen harmònicament en una narració que ens va embolcallant progressivament amb un tractament sobri i matisat, allunyat de qualsevol efectisme visual, i ens submergeix en una atmosfera opressiva i angoixant. La posada en escena juga netament les seves cartes i basteix, tot afermant-se en un guió que dosifica intel·ligentment els canvis de ritme i de to, una tensió punyent i desassossegant.

Kristoffer Nyholm -un realitzador amb una llarga i brillant trajectòria televisiva, que fou el director de fotografia de Los idiotas, de Lars Von Trier- sap extreure tota la força i el misteri d'un paisatge, aspre i desolat, i d'uns homes, obligats a sobreviure en una realitat extremadament hostil. La seva càmera ens atrapa i ens absorbeix amb una rotunditat que no cedeix en cap moment a les trampes més segures i la violència més gratuïta.

Peter Mullan, un intèrpret potent i excel·lent, encapçala l'impecable repartiment d'una odissea tenebrosa i fantasmagòrica resolta amb un pols ferm pel veterà cineasta danès. Un plat sucós, recomanable especialment als amants del supens diferent i distingit.