Solsona serà la primera població de la Catalunya Central a rebre l'exposició CatalunyaInstantànies de quatre dècades cabdals . La inauguració es farà el dia 3 de juny, a les 6 de la tarda i es podrà veure fins al dia 21 a la Sala Cultural de l'Ajuntament de la capital solsonina. La mostra, que itinerarà al llarg d'aquest any per poblacions com Sant Joan de Vilatorrada, Berga, Puigcerdà, Moià, Santpedor i Sant Joan de VilatorradaBergaPuigcerdàSantpedorIgualada, tancarà el seu recorregut a Manresa, el desembre.

On i quan es podrà veure?

  • Solsona. S'inaugura el 3 de juny a les 6 de la tarda, a la Sala Cultural de l'Ajuntament de Solsona. Es podrà visitar fins al 21 de juny.
  • Sant Joan. Del 25 al 30 de juny.
  • Berga. De l'1 al 14 de juliol.
  • Puigcerdà. Del 15 al 28 de juliol.
  • Moià. Setembre.
  • Santpedor. Del 23 al 29 de setembre.
  • Igualada. Del 7 al 21 de novembre
  • Manresa. Del 2 al 15 de desembre.

40 anys de vida a la Catalunya Central

Instantànies de quatre dècades cabdals presenta un recull de notícies, fotografies i portades representatives de la vida de la Catalunya Central en els darrers 40 anys. La mostra, com explica l'autor dels textos, Xavier Domènech, un dels artífexs de la proposta expositiva juntament amb Salvador Redó (selecció gràfica) i Bet Padró (disseny), no pretén ser «exhaustiva però esperem que sigui significativa». La tria no segueix «cap fil cronològic» sinó que, sobretot a través de les imatges (que signen més de 25 fotògrafs o redactors que han passat per aquest diari) , busca arribar al públic amb un discurs «representatiu dels moments commovedors i rellevants de les grans històries que han succeït en aquest territori», subratlla Domènech.

L'exposició es divideix en 15 plafons (de 2x1 metres), de dues cares, que contenen una portada, diverses fotografies i un breu text explicatiu. A Moià, Solsona, Puigcerdà i Igualada. A Solsona, per exemple, es recull la importància de ser seu episcopal, el Carnaval, el gran foc del 98 i l'activitat econòmica.

La mostra s'obre amb el referèndum de l'1 d'octubre del 2017, Lledoners i la manifestació de la Diada a Berga, el 2016. Regió7 va néixer a temps d'informar sobre les primeres eleccions democràtiques després del franquisme, celebradres el 3 d'abril del 1979. És aquesta la notícia que continua el discurs expositiu de la mostra que no oblida els quaranta anys d'informació econòmica (de Pirelli a Carbons de Berga), el sector de la viticultura, els grans incendis forestals o els desastres naturals com els aiguats del 1982 o de l'any 2000. Crims que impacten en tota la comunitat protagonitza el següent plafó (amb la desaparició dels germans Pires Òrrit, el cas Corominas o la mort de Josep Maria Isanta). Per la mostra, el públic veurà desfilar paisatges, alguns ja desapareguts, com les cases de Sant Salvador de la Vedella, d'altres ja quotidians: la construcció de la presa de la Llosa del Cavall o la presó de Lledoners.

Els plafons també recorren algunes de les històries de solidaritat d'aquests 40 anys: de Flors Sirera als refugiats del segle XXI; la visita de Joan Pau II a Montserrat i un recull de protestes i reivindicacions del territori i el debat permanent sobre les infraesructures. Del món de l'esport, els autors han triat la lliga ACB que va aconseguir el 1998 el Bàsquet Manresa, l'arribada a l'Everest, l'entusiasme olímpic (amb Guardiola i Estiarte) i el motor (de Carles Checa a Marc Coma).

Hi ha espai per a la Patum de Berga, les arrels del Correfoc o la PatumFira Mediterrània, i el patrimoni té el seu lloc en la recuperació del Casino i el Kursaal de Manresa, o de Sant Benet de Bages. La cultura s'escriu a través del rodatge de sèries, com Rosa, als anys noranta, o Hache, de Netflix, enguany, a més de Pa negre o Olor de Colònia, i noms com els cineastes David Victori i el desaparegut Joan Soler i actors com Miki Esparbé. La música la signen grups com Gossos o la Beth i el món de l'art recorda Beauys o el Bosc de Creus de Marc Sellarès. Com expliquen els autors, «un recull limitat, naturalment: han passat tantes coses!».