Els cantants de la Coral Ressons de Calaf i la Coral Mare de Déu del Portal dels Prats de Rei i la mezzosoprano manresana Marta Valero actuaran aquest divendres a la basílica de Santa Maria Major de Roma, integrats en el conjunt d'una seixantena de cantaires que oferiran l' Oratori musical Episcopus. Diàleg Patriarcal a la capital italiana. Aquest concert d'homenatge a les figures dels bisbes Oliba i Torras i Bages es va poder escoltar fa uns mesos a les basíliques de la Seu de Manresa i Santa Maria d'Igualada, a més de la catedral de Vic, el monestir de Ripoll i la Sagrada Família de Barcelona, sumant 4.000 espectadors.

L'oratori és una peça religiosa composta per monsenyor Valentí Miserachs (que també n'és el director), fill de Sant Martí Sesgueioles, i escrita pel moianès Josep Ruaix. L'obra imagina un diàleg entre Oliba (971-1046) i Torras i Bages (1846-1916), l'un des del cim del Montseny i l'altra des de Montserrat, en el qual repassen els 1.500 anys d'història del bisbat de Vic. El text aplega textos de la Bíblia, de la litúrgia de Verdaguer i de Josep Carner.

Organitzat pel Bisbat de Vic, l'oratori té la presència dels cantants de l'Orfeó Vigatà, el Cor d'Homes d'Osona, la Capella de Santa Maria de Ripoll i la Coral Collserola de Vallvidrera, a més de les dues formacions anoienques esmentades. Els solistes són Albert Deprius (tenor), David Maria Gentile (baríton), Josep Pieres (baix) i Marta Valero (mezzo). Per al concert de Roma, s'hi sumarà la Capella Liberiana de Santa Maria Major.