Per descobrir la petjada que van deixar els dinosaures a casa nostra és imprescindible la visita al conjunt paleontològic de Fumanya, a Fígols (Berguedà), amb més de 3.500 empremtes de dinosaures de més de 65 milions d'anys; i entrar al Centre d'Interpretació ajuda a entendre la riquesa del jaciment, amb plafons explicatius, audiovisuals i material com ara la rèplica del fèmur del titanosaure o un niu amb ous.

A més, els mesos de juliol i agost es programen activitats complementàries com ara les Nits d'astronomia. Més informació a la pàgina web www.mmcercs.cat

La relació entre els dinosaures i el carbó és directa: ells van desaparèixer fa 65 milions d'anys, al final del cretaci, que és el període en què es va formar el lignit i en el qual la formació geaomorfològica dels Pirineus verticalitza el que havia estat una plana fluvial. Aquesta és l'extraordinària relació entre geologia, mineria i paleontologia: entre els Pirineus, els dinosaures i el carbó.

En aquest sentit, el Museu de les Mines de Cercs, dedicat al carbó, és un museu de tècnica i d'història i, alhora, un centre d'interpretació per explicar i donar a conèixer les estretes relacions entre aquest combustible fòssil i l'entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l'alt Berguedà.