El periodista i escriptor Andreu Claret (Acs, França, 1946), d'arrels surienques, va obtenir ahir el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2019 amb El cònsol de Barcelona (Columna). La novel·la se situa a Barcelona entre 1936 i 1937 i tracta sobre el bolxevic Vladímir Antónov-Ovséienko, el cònsol soviètic a Barcelona, que es va enamorar de Catalunya i que Stalin va afusellar. Hi apareixen altres personatges històrics com Andreu Nin, Companys, Tarradellas, Met Miravitlles, Durruti, Ramon Mercader, George Orwell, Pau Casals o Dolores Ibárruri.

Claret, que col·labora a El Periódico, va explicar que ha volgut endinsar-se en «les contradiccions i misèries de la República» i en el drama de tots els primers bolxevics personificats en el protagonista i la seva dona. Segons l'autor, la novel·la sorgeix d'un impuls personal, ja que és fill de l'exili, i va recordar una frase del seu pare -el polític surienc Andreu Claret i Casadessús, fundador d'ERC i amic personal de Pau Casals- que el va marcar molt: «La guerra civil no la va guanyar Franco, sinó que la van perdre els republicans». El llibre es publica avui.

Segons Claret, germà dels músics andorrans Lluís i Gerard Claret, és autor d' El secret del brigadista (Columna, 2008), que va presentar a Súria, i de Venjança (Columna, 2017). El protagonista de la novel·la premiada i la seva dona, explicava ahir, van ser «molt populars» a Barcelona perquè «van ajudar la República. Quan feia un mes que era aquí, Antónov-Ovséienko ja era el diplomàtic més apreciat i reconegut: va saber entendre Catalunya».