A Pastoriza, en plena Terra Chá de Lugo, és concello pròdig en jaciments arqueològics, especialment de l'època prehistòrica. Hi abunden els dòlmens, els túmuls megalítics, els poblats prerromans i nombrosos objectes relacionats amb cadascuna de les èpoques. I entorn de la parròquia de Bretoña s'escriu una de les històries més fascinants de la comarca, que es remunta als temps de l'antic regne. L'actual església de Santa Maria estaria assentada sobre les restes d'una basílica del segle V pertanyent a una de les tretze diòcesis de la Galícia sueva.

Les cròniques diuen que els habitants de les illes Britàniques es van veure obligats a deixar les seves terres davant l'avanç dels anglosaxons, i van fugit a la recerca de nous assentaments. Van trobar refugi a l'actual Bretanya francesa i al nord-oest peninsular -Mondoñedo i A Pastoriza, principalment-, on van fundar una pàtria anomenada Britonia en honor del seu origen. L'església de Santa Maria és el principal vestigi conservat d'aquella antiga capital. Una de les principals figures que aquells dies va arribar de les terres del nord va ser Maeloc, el primer bisbe bretó d'aquella Galícia llegendària.

El temple actual de Bretoña va ser edificat al final del segle XVII, amb reformes posteriors. A l'interior, a més de nombroses inscripcions a les pedres, conserva retaules, imatges i peces orfebres rellevants. Els estudiosos creuen que de la primitiva construcció britònica queden restes del basament i la talla d'un cap d'àngel pètria col·locada sobre la porta d'entrada a la torre campanar.

Excavacions que es van portar a terme l'any 1970 van treure a la llum l'extensa estructura del monestir Maximum, emplaçat en un vell castre. A més de l'església, Bretoña és localitat rica en patrimoni. Per tota la parròquia s'observen creus i cruceiros de valor significatiu, com els situats al barri de Xemil, amb la característica que cadascun marca un punt cardinal.

A Pastoriza també pot presumir de naturalesa perquè pel concello discorre el pare Miño i aquí hi ha un dels seus naixents, a Fonmiñá. A l'entorn es pot contemplar un grup escultòric del «Deus Breogán», fet per Magín Picallo i Manuel Mallo l'any 1969, a més d'un cruceiro. Es tracta d'un afable espai idoni per gaudir de l'aire lliure.

Per aquestes terres -declarades Reserva de la Biosfera- transcorre la ruta Miño-Eo, que permet gaudir tant de la vall com de la serra de Meira, amb espectacles com el de la cascada de Mexadoira.