El quadre L'Assumpció de la Mare de Déu amb tots els sants (entre 1728-1750), una de les obres més destacades del gran pintor barroc Antoni Viladomat (1678-1755), tornarà a la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa aquest mes de juliol. Actualment, l'obra és al Museu Comarcal de Manresa, després que l'any 2015 es firmés un conveni de cessió entre la Seu i el museu.

L'Ajuntament de Manresa i la Generalitat van finançar la restauració de l'obra l'any 2015, feta pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), que va consistir en una neteja profunda, canvi de vernís per oxidació i sutura dels estrips de la tela. Des de llavors, s'ha exposat al Museu Comarcal, ja que el conveni estipulat per dos anys es va pror-rogar. Dilluns 29 de juliol es procedirà a fer el trasllat del quadre i a instal·lar-lo en el seu espai original, a sobre de l'escultura del canonge Mulet, ubicada al costat del baptisteri de la basílica. Per tal que el quadre pugui veure's perfectament en el seu emplaçament, s'il·luminarà amb dos projectors ERCO, abans inexistents.

Els fons per finançar la reinstal·lació de L'Assumpció de Viladomat provenen d'una aportació del Capítol de Canonges de la Seu (60 % de l'import total), de la Generalitat de Catalunya (40%) i l'Ajuntament n'assumirà les despeses de transport, tal com s'estipula al conveni de cessió.

Per celebrar el retorn del quadre, des de la basílica s'ha organitzat la conferència «Una obra mestra del Barroc a Catalunya. L'Assumpció de la Mare de Déu amb tots els Sants, d'Antoni Viladomat» a càrrec del doctor Francesc Miralpeix, que ha abordat la figura i l'art del pintor Antoni Viladomat en la seva tesi doctoral. L'acte s'emmarcarà en el programa de la Festa Major de Manresa i serà el dimecres 28 d'agost a les 20 h davant de l'obra, a l'interior de la basílica.