El teatre Kursaal de Manresa ha tancat el primer semestre de l'any amb rècord d'espectadors. Al llarg de la història de 13 anys de l'equipament, és el primer cop que la xifra s'enfila per sobre dels 57.000 espectadors (el primer semestre de 2018 en va ser 47.986), i que queden molt lluny dels 51.052 espectadors del 2014, la xifra més alta assolida fins ara en el primer semestre de la programació. Espectacles com "Hits" del Tricicle amb 5 funcions, el musical "Maremar" de Dagoll Dagom i les comèdies "Pel davant i pel darrera", "Scape room" i "El preu", totes amb 3 funcions, expliquen l'increment important dels espectadors que han tornat a fer confiança en l'equipament manresà, que assoleix unes xifres (57.518 espectadors), ocupació (81 %) i funcions (142) que el mantenen com a un dels teatres de referència a nivell nacional.

En aquest període les dades més remarcables són els gairebé 10.000 espectadors més que el 2018 i també el nombre de funcions, que ha passat de 104 a 142. També la consolidació de 4 espais de programació (Sala Gran i Sala Petita del Kursaal, juntament amb les incorporacions més recents del Teatre Conservatori i Espai Plana de l'Om) que permeten una gran flexibilitat a l'hora de programar tot tipus d'espectacles. I la bona marxa del Servei Educatiu que aquest semestre ha estrenat un projecte nou adreçat a 1r i 2n de Primària.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, ha valorat que "no és fàcil assolir aquestes xifres" i que "cal posar en valor la feina que es fa, la confiança que es genera i el mestratge en la gestió de l'equipament". En aquest sentit, el gerent de Manresana d'Equipament Escènics, Jordi Basomba, ha explicat que "estem molt orgullosos de les xifres, però sempre depenem dels espectacles que hi ha al mercat; una circumstància que sí que hem sabut aprofitar per la capacitat que tenim de reaccionar i programar més funcions quan un espectacle va bé i també prendre accions quan un espectacle va malament". Basomba destaca que "tot això és un gran esforç que només és possible per tot l'equip que hi ha al darrera. Tot té una harmonia, i això es nota"

Dades generals. Espectadors - funcions - ocupació

Durant el primer semestre del 2019, dins de la programació estable de la qual es fa càrrec l'Associació Cultural El Galliner, s'han programat un total de 94 espectacles, 142 funcions, notablement per sobre dels 67 espectacle del primer semestre de l'any passat i les 104 funcions. Aquest increment d'espectacles i funcions ha portat a la programació la xifra rècord de 57.518 espectadors, en una temporada especialment rica en grans espectacles en gira pel territori que han tingut una acollida entusiasta de públic. Pel que fa a l'ocupació mitjana, que ha estat de 81%, s'ha mantingut per sobre del 80%, una tendència que ha variat poc en els darrers anys.

Com és habitual, el teatre i la música són els gèneres que apleguen el gruix del públic de la programació; el teatre amb el 46% del total amb una ocupació del 87%; seguit de la música amb un 37% dels espectadors i una ocupació del 77%. Cal remarcar l'alta ocupació, tant dels espectacles inclosos dins del Toc de Teatre ('"El tràmit", "La importància de ser frank", "El llibertí", "La bona persona de Sezuan" i "El preu") com de les obres teatrals de sala gran de fora de l'abonament, com ara "Hits" del Tricicle, que va exhaurir entrades en les 5 funcions que finalment es van programar, o de les 3 funcions d'"Escape room", "Pel davant i pel darrera" i el musical de Dagoll Dagom "Maremar", que van exhaurir.

Els internacionals Les Luthiers, al Kursaal de Manresa

Pel que fa a música és remarcable aquesta temporada el concert-espectacle de la companyia argentina Les Luthiers, que va actuar al Kursaal dins de la seva gira europea que a Catalunya només va fer parada a Sant Cugat del Vallès i a Barcelona. Aquest va ser "un repte molt important que hem pogut fer ara, amb la confiança de la gent".D'altra banda, cal destacar que més de mitja dotzena de concerts, entre els quals el d'Antonio Orozco, Els Pets, Rosana, Sau 30, el concert de Cap d'Any de la Unió Musical del Bages, la producció catalana "Carmina Burana" i "Músiques de Galàxies" de l'OSV van exhaurir entrades.

Quatre espais de programació consolidats

Actualment El Galliner disposa de 4 espais consolidats per programar espectacles, fet que permet una gran flexibilitat a l'hora de programar espectacles molt diversos. L'espai Plana de l''m (amb part de la programació d'Imagina't, el cicle ¾ de Música, el Documental del Mes i el Docs Barcelona) i, sobretot, el Teatre Conservatori, que cada vegada suma més espectacles. A la sala gran del Kursaal és on es programa més de la meitat de la programació i concentra el 80% del total dels espectadors; seguida de la sala petita, que acull aproximadament un terç dels espectacles.

L'abonament del Toc Obert es consolida

En el primer semestre del 2018 es va ampliar l'oferta d'abonaments amb el Toc Obert, un paquet de 6 espectacles de diversos gèneres a triar d'antre 26 de la sala gran del Kursaal. Era el primer cop que s'oferia un abonament no temàtic a la sala gran, en resposta a reiterades peticions del públic. A hores d'ara aquesta acció de fidelització, que se suma als abonaments del Toc de Teatre, Toc d'Òpera i de Sala Petita, ha quedat consolidada. El primer semestre de 2019 es van fer 368 Tocs Oberts (l'any anterior 88), i en aquests moments -quan encara no fa un mes de la posada a la venda de la nova programació del segon semestre- ja n'hi ha fins a 165 de venuts. I el més important: no s'ha notat cap afectació en la resta d'abonaments, cosa que demostra que el Toc Obert cobreix les necessitats d'una part del públic disposat a comprar un abonament amb espectacles de diversos gèneres.

Un nou projecte i més públic als projectes del Servei Educatiu

Els espectacles del Servei Educatiu tornen a destacar posant en valor la tasca que el Kursaal ofereix els centres d'ensenyament. Aquest curs es va oferir un nou projecte adreçat a alumnes de 1r i 2n de Primària, Cantaxics a les Escoles, amb l'espectacle "Boix el bruixot i la Ciutat de Meravella" un muntatge que va portar al Kursaal més de 2.000 espectadors. Com ja és habitual, els muntatges del Servei Educatiu aporten anyrere any més públic al Kursaal. Cantània ("A de Brossa"), amb 7 funcions, repeteix com a l'espectacle més vist de tota la temporada.

Més de 80 espectacles per a la programació de la propera tardor, que ja és tota a la vendaLa nova temporada del Kursaal, des de l'agost de 2019 a principis del gener de 2020, inclourà un total de 81 espectacles que pretenen arribar a tots els públics, amb una programació molt diversa.

En aquests moments, i des que va començar la venda el 20 de juny, ja s'han venut a l'entorn de 11.798 entrades (3.343 de les quals en les primeres 24 hores del dia que es van posar a la venda), que suposen al voltant del 26% de les entrades disponibles per aquesta temporada en els 4 espais de programació.

Pel que fa a teatre, es podrà veure a la sala gran "La reina de la bellesa de Leenane", "Jerusalem", "La tendresa" i "Casa de nines, 20 anys després", dins del Toc de Teatre. També es podran veure espectacles teatrals premiats recentment als Premis Butaca. Joan Morros, coordinador d'El Galliner en destaca "Una gossa en un descampat", "Lapònia" i "L'habitació del costat". També es podrà veure "Això ja ho he viscut", "Una ilíada", "Abans que es faci fosc", els espectacles d'humor com "L'habitació del costat", "Mexicatas", o els xous "Yo sobreviví a EGB" i "Party Game".

A la nova temporada hi haurà també concerts com el de Paco Ibáñez, Eduard Costa amb "L'últim indi", The Sey Sisters, Balkan Paradise Orchestra, Ismael Serrano, Joan Masdéu, Joan Reig, Gospel Bilbao & Esclat Gospel Singers o la Martín Leiton Big Band. A més a més, també passaran pel Kursaal espectacles de dansa amb el retorn del Ballet de Víctor Ullate amb un muntatge per celebrar els seus 30 anys de trajectòria; "El Trencanous" del State Ballet of Georgia i la producció del Kursaal "El Bages Balla", un espectacle en el qual participaran entitats i escoles de dansa de la comarca en un muntatge únic coordinat per la coreògrafa Montse Colomé. També estaran dins de les propostes d'aquesta temporada l'òpera "La Cenerentola", així com els cicles de Gent Gran (majors de 65 anys), Platea Jove, 3/4 de Música, Gust de Jazz, d'Arrel, Club de la Cançó, Petit Kursaal i Imagina't. Com és habitual, el Kursaal i el Conservatori acolliran també espectacles de la 22a edició de la Fira Mediterrània. Igualment aquesta temporada hi ha a disposició els abonaments del Toc delT eatre, Toc Obert, Òpera i Sala Petita.

La nova programació començarà amb els espectacles de Festa Major. Els dies 31 d'agost i 1 de setembre es podrà veure a la Sala Gran la comèdia interpretada per Joan Pera i David Olivares, "Alguns neixen estrellats". El mateix diumenge, 1 de setembre a les 12 h l'Espai de la Plana de l'Om acollirà "Paraules vives al vent que passa", un recital de poemes de Miquel Martí i Pol. El dilluns de Festa Major els RubberSoul & Firends homenatjaran al Kursaal a la mítica banda britànica amb "The Beatles Tribute" i els dies 5, 6 i 7 de setembre tornarà una nova edició de "Microteatre-Cop d'Ull", que enguany tindrà lloc al Teatre Conservatori.