25 de juliol de 2019
25.07.2019
Regió7

«No ens limitem a cantar, fem una tasca que transforma a través de l'educació»

La formació infantil de Granollers clourà avui a la nit el 25è aniversari del festival de Sant Fruitós

24.07.2019 | 23:58
Josep Vila.

La batuta d'un dels cors amb més projecció internacional del país la porta des de fa vint-i-tres anys un mestre en l'art de fer cantar els joves

Mig centenar de noies i nois de 13 a 18 anys del Cor Infantil Amics de la Unió pujaran aquesta nit a l'escenari en el concert Songs of hope que clourà el 25è Festival Internacional de Música Clàssica de Sant Fruitós de Bages. El grup torna al certamen però debuta als jardins de Sant Benet perquè la seva anterior aparició va tenir lloc al Mas de Sant Iscle, tant aquell dia com avui amb el director Josep Vila al capdavant.

«Songs of hope»: un missatge d'esperança?

Song of hope és el títol del tema final d'un anterior espectacle nostre. En els concerts, explico que no ens limitem a cantar cançons sinó que fem una feina que transforma a través de l'educació. Volem que els nois i les noies comparteixin els valors amb els adults perquè aquests facin les coses d'una manera diferent.

Música amb missatge?

Sí, i tant. Un missatge que ens creiem i el portem arreu. Fa ben poc hem tornat dels Estats Units i, quan ho explicava, la gent aplaudia i s'aixecava.

Què veurem a Sant Benet que no vàgim veure fa quatre anys a l'era de Sant Iscle?

Songs of hope és el resultat de fer evolucionar el muntatge que vam portar a Sant Iscle. La nostra fórmula és el cant de música tradicional amb arranjaments contemporanis, i des de fa tres anys hem fet una evolució amb noves cançons que va implicar també el canvi de nom del grup, que ara és Cor Veus. El que es veurà a Sant Benet és una barreja de peces de musicals com Mar i cel i cançons tradicionals, amb el Song of hope de Susana Lindmark de cloenda.

Per què van canviar el nom?

En els darrers anys, el cor s'ha internacionalitzat. Cada any fem tres o quatre sortides a l'estranger, i «Veus» és un nom més clar, més net, s'entén en tots els idiomes.

Però això implica un canvi de rumb en el repertori?

No, no, continuem fent el mateix: tenim programes de clàssica, un espectacle de música religiosa dels segles XIX i XX amb l'organista Juan de la Rubia, les òperes al Liceu, el treball amb l'OBC...

És difícil treballar amb nois i noies que canvien la veu?

En les noies no es nota, mantenen el to agut, però en els nois és cert que comencen amb una veu de soprano i després evolucionen cap a veus més greus. No és un problema perquè només tenim 8 nens, i solucionem aquesta qüestió fent que cantin amb veu de falset o amb veus més greus.

Només 8 nens?

El grup és de 62 cantaires, malgrat que no sempre canten tots. Falten nois, però això no és un mal nostre sinó del cant coral arreu del país... també passa en els grups d'adults, on les dones doblen en número els homes.

A què ho atribueix?

Hi ha molts nens que fan esport, i hi ha la creença que els cors són una activitat estàtica. Nosaltres som de Granollers, i aquí tiba molt l'handbol. Crec que és una qüestió cultural.

Cada any, a més, han de renovar part del grup. Com s'ho fan?

Nosaltres no tenim només el cor infantil sinó també una escola per als petits i cors com el Jove, el de cambra... També hi ha nens de fora que fan proves per entrar, però tenim l'avantatge que molts d'ells ja els hem format nosaltres.

Així, la qualitat del cor no se'n ressent?

Part de l'èxit del projecte és que no depenem de posar un anunci al diari sinó que tenim una escola coral de la qual surten els futurs cantaires. I quan acaben, un 10 o 15 % fa el pas i es dedica a cantar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.