El Museu de la Tècnica de Manresa ha rebut dues màquines fabricades a la ciutat durant el segle XIX i que havien format part del conjunt fabril del Vapor Aranyó de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental). L'arribada de les peces es realitza segons la fórmula de dipòsit en comodat, és a dir, amb una cessió gratuïta però limitada en el temps.

El préstec està integrat per un teler i una aprestadora, la importància de les quals radica en el seu origen i la tipologia. El teler va ser fabricat pel taller manresà d'en Josep Obiols (Hijos de J0sep Obiols constructors) a mitjans del XIX, i s'erigeix en una peça singular del món de la cinteria de la qual no n'hi havia fins ara cap altra al museu de la capital bagenca. Pel que fa a l'aprestadora, data de finals del segle XIX i és significativa per la relació que té amb la indústria de l'aigua i la tintoreria.

Després de l'entrada al museu, les dues peces seran sotmeses a uns treballs de restauració que han de fer possible que, més endavant, s'incorporin a les exposicions permanents del centre. Així, encara agafarà més valor el recorregut per les sales de l'equipament ubicat als Dipòsits Vells de Manresa, un dels grans elements patrimonials del territori.