La cloenda dels dissetens Tallers Musicals d'Avi-nyó, divendres al vespre, va tenir un nom propi: Carles Benavent. El qui fou baixista durant més de vint anys de Paco de Lucía i figura de referència internacional va ser el convidat estrella del concert que posava punt final a una setmana dedicada al jazz, la música moderna i la creativitat. La seixantena d'alumnes i la quinzena de professors que hi han participat van compartir escenari amb el prestigiós músic català interpretant temes propis com Mantequilla, De perdidos al río i Tirititrán Catalán.

La vetllada musical, que va tenir lloc a l'espai de darrere l'església amb la casa modernista de Ca l'Abadal de teló de fons i a recer de les parets de la masia de Cal Verdaguer, va començar amb tots els professors dalt de l'escenari interpretant la cançó popular balear L'amo de Son Carabassa amb la delicada veu de Magalí Sare (Quartet Mèlt). La primera part es va dedicar al treball que havien fet els alumnes al llarg de la setmana dirigits pels professors i van anar desfilant per l'escenari els combos, el conjunt vocal i els grups de vent, corda i percussió.

Després de la interpretació de Norwegian Wood de The Beatles i de Tard, tard, del disc Estómac de Clara Peya, que també va participar als tallers, va arribar un dels grans moments de la nit. En una imatge inèdita, les finestres i balcons de Ca l'Abadal es van il·luminar i es van omplir de músics de la secció de vent en el que va ser un autèntic espectacle visual i acústic, que va unir l'art modernista de l'emblemàtic edifici amb les notes musicals del tema Labradorito. Encara amb aquest moment únic a la retina va venir un altre dels punts àlgids de la nit. En aquest cas protagonitzat pels alumnes més joves dirigits pel músic austríac Martin Heinzle, que van interpretar el tema Valerie, d'Amy Winehouse, amb la veu de Cristina Pérez i els versos rapejats de Rodrigo Laviña, tots dos de l'equip de producció dels tallers.

Un parell de temes més acostaven el concert al seu equador i es reservava per a la segona part el plat fort de la nit. Enmig d'una forta ovació i acompanyat inicialment dels alumnes del grup de bateries va saltar a l'escenari Carles Benavent. L'artista, que a més de Paco de Lucía ha acompanyat figures com Miles Davis i Chick Corea, va delectar els assistents amb la interpretació del tema propi Bluestorius, dedicat al gran baixista nord-americà Jaco Pastorius, i va continuar, amb la incorporació de la secció de cordes, amb el tema Mantequilla, amb què homenatja un dels primers saxofonistes de jazz de Barcelona, Salvador Font.

Final de traca

La recta final va portar tots els músics a l'escenari amb una big band dirigida pel compositor i pianista mallorquí Toni Vaquer (professor dels tallers), on el virtuosisme de Benavent es va fusionar amb el talent que ja exhibien els joves intèrprets. De perdidos al río i Tirititrán Catalán van sonar amb la potència que donen una setantena de músics dalt de l'escenari, i el públic va caure rendit.

Una llarga ovació, bisos i una «marxing band», que va fusionar els músics entre el públic, posaven punt final a tres hores de música i a dues setmanes d'aprenentatges i creació fruit del genuí projecte musicopedagògic dels Tallers Musicals d'Avinyó que han arribat a la dissetena edició convertits en un autèntic festival de creativitat musical i en una cita de referència amb professorat d'alt nivell, convidats de primera línia i alumnes d'arreu de l'Estat.