El quadre d'Antoni Viladomat (1678-1755) Assumpció de la Mare de Déu amb tots els Sants va tornar ahir al seu emplaçament original de la basílica de la Seu de Manresa, després que hagi estat quatre anys exposat al Museu Comarcal de la capital bagenca. La peça, de 3,5 x 2 metres, està considerada una de les grans creacions de l'exponent més destacat del barroc pictòric català, i s'hi representa l'Assumpció de Maria, amb els apòstols observant el miracle al voltant de la seva tomba. En el pla superior, hi ha la Cort Celestial amb la Santíssima Trinitat esperant per rebre-la.

Datada entre 1728 i 1750, l'obra s'ubica a sobre del sepulcre del Canonge Mulet, al costat de l'entrada al baptisteri. Fa quatre anys, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya va entomar els treballs de rehabilitació de la peça, finançats per l'Ajuntament de Manresa i la Generalitat.

Els experts van fer una neteja a fons, van canviar vernís per oxidació i van suturar els estrips de la tela. El conveni pel qual les administracions es feien càrrec de la restauració va implicar la cessió temporal de l'obra durant anys al museu, un període que es va prorrogar durant dos anys més.

El dimecres 28 d'agost, en el marc de la Festa Major de Manresa, Francesc Miralpeix, gran especialista de l'obra de Viladomat, pronunciarà la conferència Una obra mestra del barroc a Catalunya. L'acte s'iniciarà a les 20 h i tindrà lloc davant mateix del quadre.