De petit ja anotava en una llibreta les impressions que li feien els videojocs amb els quals s'entretenia durant hores, i als 8 anys va veure El imperio contrataca assentant les bases d'una passió cinèfila que el va acompanyar fins a l'edat adulta. Daniel Vendrell (1980-2017) hauria fet 39 anys just avui, però la dissort d'una malaltia finalment incurable es va endur no tant sols el fill, el germà i l'amic estimat sinó també un il·lustrador de gran categoria. Una exposició sobre la seva obra produïda per l'Escola Joso es pot veure durant l'estiu a la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa.

«Primer era sempre el dibuix, amb el llapis i el paper», explica l'artista Roser Oduber, mare de Vandrell -el sobrenom amb el qual signava i que va heretar del seu avi-, «i després era el moment de treballar a l'ordinador». Vandrell va estudiar a l'Institut Lluís de Peguera de Manresa i, després, va anar a Barcelona per formar-se en el gran centre de còmic i arts visuals de la capital catalana, l'Escola Joso. A més d'exercir, posteriorment, la docència en aquesta acadèmia, va crear Ikari Studio juntament amb Santi Casas, i va iniciar una fulgurant carrera com a il·lustrador que va desplegar per territoris com el còmic manga, l'animació i la il·lustració de videojocs i les cartes dels jocs de rol, entre altres camps. Al llarg de la seva carrera va treballar per firmes com la Marvel -sempre va ser un admirador dels superherois, recorda Oduber- DC, RBA, Harper Collins i Nintendo, per citar algunes de les firmes de primer nivell que li van confiar encàrrecs.

«A la Joso, el Daniel es va especialitzar en tècniques gràfiques per ordinador», explica Oduber. Contemplant les obres exposades a la biblioteca, s'observa tant la capacitat artística de Vandrell com el seu ric univers visual, resultat d'una imaginació que li permetia adaptar personatges de videojocs o crear una vibrant Blancaneus que finalment va restar inèdita.

«El moviment de les mans, el joc de les llums, la mirada pictòrica, ...» poden semblar paraules sorgides de l'amor d'una mare, però són precises apreciacions d'una artista que valora el treball de Vandrell. Un talent que s'aprecia tant en les voluptuoses pin-up com en els fanzíns Los malditos. Vandrell ens va deixar, però la seva obra perdura i es pot admirar en tot el seu esplendor.