L'Acadèmia del Cinema Català celebrarà la gala dels XII Premis Gaudí el diumenge 19 de gener del 2020 al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, que ja la va acollir els anys 2016, 2017 i 2018. La cerimònia, retransmesa novament per TV3, arribarà més d'hora de l'habitual de resultes de l'avançament dels Premis Oscar, el 9 de febrer, que ha afectat el calendari de tots els guardons de les cinematografies europees. Els Goya es faran el 25 de gener.

Als premis d'enguany hi poden participar les produccions que s'hagin estrenat o emès entre l'1 de gener i el 31 de desembre del 2019 a Catalunya. Els nominats es donaran a conèixer al principi de desembre.

L'Acadèmia del Cinema Català està ultimant un estudi sobre l'exhibició cinematogràfica i l'accés del públic al cinema català, que presentarà al setembre. L'informe, encarregat per la Diputació de Barcelona, ha estat elaborat per l'investigador Francesc Vilallonga, de la Blanquerna-Universitat Ramon Llull.

Preocupada per les dificultats d'accés del públic al cine català, l'Acadèmia va posar en marxa el 2016 el Cicle Gaudí. Tres anys després, la presidenta de la institució, Isona Passola, valora així l'impacte: «Vam endegar un circuit estable per dur el cine català arreu del país, una iniciativa que compensa les evidents mancances territorials que té Catalunya quan parlem de l'accés del públic al cine de producció catalana. Arribem a una setantena de sales».