El Museu de Montserrat serà un dels cinc equipaments culturals catalans que acolliran una obra de l'artista nord-americà Bill Viola (Nova York, 1951), complementant l'exposició dedicada a la seva trajectòria - Miralls de l'invisible- que tindrà lloc a La Pedrera de Barcelona del 4 d'octubre al 5 de gener. La instal·lació audiovisual que acollirà el centre abacial a la planta baixa, al costat de la sala d'art contemporani, porta per títol Observance i data de l'any 2002.

Bill Viola és un dels artistes més reconeguts en el camp del videoart i l'expressió dels sentiments i la condició humana a través de la tecnologia audiovisual. Fa uns deu anys, el creador novaiorquès i la seva dona van visitar Montserrat i van conèixer el pare Josep de C. Laplana, director del museu. La parella va quedar gratament satisfeta de la visita, tal com es recorda a Montserrat, i Viola ha volgut que el centre fos un dels espais on es mostri la seva obra recordant la visita i la relació amb en Laplana.

Observance és una peça audiovisual de 10 minuts i 14 segons que presenta un grup de persones que s'aturen davant d'un objecte desconegut -que l'espectador no pot veure- i mostren les seves reaccions emocionals per allò que estan contemplant. Tal com es pot veure a la fotografia, Viola vol destacar en aquest treball l'interès i l'impacte de les persones que es posen davant la càmera.

A més de Montserrat, els altres quatre espais que exhibiran obra de Viola són el Palau de la Música Catalana i el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, el Museu Episcopal de Vic i el Bòlit-Centre d'Art Contemporani de Girona.

L'exposició Bill Viola. Miralls de l'invisible fa un itinerari per quatre dècades de treball i presenta un seguit d'obres rellevants de l'artista nord-americà com The Reflecting Pool (1977-1979), un projecte dels seus inicis, i Martyrs (Earth, Air, Fire, Water), un encàrrec per a la catedral de Saint Paul de Londres, on s'exhibeix des del 2014.