titus andrònic

? Direcció: Israel Solà. Autor: William Shakespeare. Traducció: Salvador Oliva. Intèrprets: Marçal Bayona, Ricard Boyle, Iker Castell, Òscar Castellví, Mireia Cirera, Ester Cort, Pep Garcia-Pascual, Carles Gilabert, Marc Joy, Georgina Latre, Àlex Losada, Elezar Masdeu i Xavi Soler. Obra interpretada al parc de l'Estació del Nord de Barcelona i en la cloenda del Festival Grec, al Teatre Grec, durant el juliol.

Els deu anys de la companyia Parking Shakespeare han esdevingut un aniversari cabdal. Primer, per un esperit de treball i lluita incansable que els ha convertit en supervivents d'un temps de crisi convulsa; i l'exercici i la trajectòria no eren fàcils de fer. Segon, acabades les comèdies de l'autor anglès, han encarat el periple escènic amb les tragèdies de Shakespeare i no s'hi han posat per poc, amb la més violenta i sanguinària: Titus Andrònic.

Sota la direcció d'Israel Solà, que també en signa l'adaptació, la companyia ha encarat amb mà ferma una peça gens senzilla i de la qual ha sortit totalment airosa. La venjança adquireix un to profundament pervers, sense cap tipus de pietat, freda i arrogant, va fent caure els personatges en una folla espiral de set de sang, gairebé més enllà de l'ull per ull i dent per dent. Personatges ben disposats amb una inevitable i fatídica fi: cap de les seves accions els lliurarà d'un final violent i tràgic (tortures incloses).

I un repartiment que creix i traspua el dolor: l'aigua que substitueix la sang, barrejada amb la terra del parc de l'Estació del Nord, dona una força terrible a l'acció. I als personatges, encapçalats per un fantàstic Carles Gilabert que mostra totes i cadascuna de les facetes del personatge de Titus Andrònic: des de la cruel i poderosa supèrbia del vencedor a l'amatent i ferit pare convertit en un foll assedegat de venjança. I Ester Cort com a Tamora, una intrigant sirena que sedueix i converteix els seus cants en sang, crueltat i venjança. Però és unànime el bon treball coral de la companyia. El projecte està consolidat i els Parking només coneixen el camí ascendent. Per molts anys més.