MIDSOMMAR

? Estats Units, 2019. Drama, terror. 145 minuts. Direcció i guió: Ari Aster. Intèrprets: Florence Pugh (Dani), Jack Reynor (Christian), Will Poulter (Mark), William Jackson Harper (Josh), Julia Ragnarsson (Inga), Henrik Norlén (Ulf), Liv Mjönes (Ulla). Pantalles: Yelmo (Abrera).

Ari Aster tingué un debut memorable l'any passat amb Hereditary, una de les pel·lícules de terror més brillants, genuïnes i pertorbadores dels últims anys. La categoria creativa exhibida pel jove cineasta en la seva impactant opera prima es confirma en el seu segon llargmetratge, Midsommar, també del gènere fantàstic però que indaga en nous terrenys artístics. La seva protagonista, Dani, és una noia estatunitenca que, després de patir una desgràcia familiar, se'n va amb la seva parella i uns amics en un indret remot de Suècia on se celebra un festival molt especial que passa cada noranta anys. Gaudiran inicialment d'unes jornades festives i lluminoses en una comuna teòricament hippy que practica uns rituals pagans. Però Dani anirà descobrint una realitat aterridora.

Midsommar pot recordar inicialment The Wicker Man (Robin Hardy, 1973), una obra de culte, però el segell inconfusible d'Asher s'hi imposa finalment. El film, com la seva proposta anterior, es vertebra al voltant d'un personatge femení en crisi que està sumit en un procés de dol i que, quan intenta recuperar-se de les ferides, assisteix a la desaparició gradual del seu món. Aster fusiona tragèdia i horror amb una escriptura personalísima i elaborada. Una atmosfera lisèrgica evoluciona d'una forma devastadora cap al malson més cru. El cineasta eixampla els horitzons del terror clàssic amb una posada en escena meditada i subtílissima que aprofundeix amb una intensitat (i aspror) inusuals en el vertigen interior més sagnant. Hi ha un devessall de matisos dramàtics que s'amplifiquen amb la portentosa composició de Florence Pugh, revelada en l'esplèndida Lady Macbeth. Una perla maligna, enlluernant i única, no només indispensable per a amants del cinema fantàstic més sinistre, inicisiu i diferent.