VENGANZA BAJO CERO

? Gran Bretanya, 2019. Acció, thriller. 118 minuts. Direcció: Hans Petter Moland. Guió: Frank Baldwin. Intèrprets: Liam Neeson (Nels Coxman), Tom Bateman (Trevor Viking Calcote), Tom Jackson (White Bull), Emmy Rossum (Kim Dash), Laura Dern (Grace Coxman), John Doman (John Gip Gipski), Domenick Lombardozzi (Mustang) i Julia Jones (Aya). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Multicines (Abrera).

El thriller nòrdic (literari i cinematogràfic) es cotitza a l'alça. El noruec Hans Petter Moland va excel·lir fa tres anys amb Redención (Los casos del departamento Q), inspirada en una novel·la de Jussi Adler-Olsen. El realitzador torna amb Venganza bajo cero, una nova versió d'un dels seus llargs ( Uno tras otro), rodat el 2014 i interpretat per Stellan Skarsgard i Bruno Ganz.

El seu protagonista, Nels, és un home modest i tranquil que condueix una màquina llevaneu en una petita comunitat de les Rocalloses. Però la seva existència apacible rep una sacsejada profunda quan el seu fill mor d'una sobredosi. Però investiga i descobreix que ha estat assassinat per una banda de narcotraficants.

El film parteix d'una premissa molt sovintejada pel cine contemporani: la torbadora i inquietant metamorfosi d'un personatge anodí i amb una conducta moralment irreprotxable en un ésser violent que allibera la bèstia més contundent. El film es mou perillosament per un seguit de llocs comuns relliscosos (la justificació de la llei del talió). Però Moland eludeix parcialment els continguts més indigestos perquè aporta un toc personal a la concebuda execució d'una venjança.

Venganza bajo cero es desmarca de propostes similars perquè la narració està puntejada per un humor negre i una mirada distanciada que introdueixen una lectura reflexiva, irònica i antiheroica. La cinta recorda un dels grans títols dels germans Coen ( Fargo) -ambdues estan marcades per un paisatge glacial i un sarcasme brutal-, però l'autor reconeix que s'ha inspirat en Billy Wilder. Venganza bajo cero està lluny dels seus referents, però es revela com un exercici policíac sucós.