La navarclina Xènia Sellarès (1995) va portar diumenge passat a la presó de Lledoners tres obres de microteatre escrites i dirigides per ella, i interpretades pels nou actors del Grup de Teatre de Navarcles. Després d'haver actuat a Navarcles i altres pobles de la comarca, «vam decidir portar el projecte a Lledoners, ens feia molta il·lusió. Hi vam contactar i ens van donar via lliure», explica l'autora. Van portar sobre l'escenari tres obres que ja tenien escrites i entre peça i peça van obrir un torn de preguntes amb els presos.

«Mentre assajàvem, van venir Oriol Junqueras i Jordi Cuixart a parlar amb nosaltres», explica Sellarès. «Els dos es van mostrar realment contents, ens anaven dient 'tot està bé'. De fet, ens van consolar ells a nosaltres», subratlla la navarclina, que, en alguns moments, afirma, se'ls van escapar les llàgrimes. Durant la posada en escena van assistir a la triple funció uns 25 presos, entre els quals s'hi trobaven alguns polítics independentistes. «En ser diumenge era un dia de visites, i alguns, com Junqueras, no van poder assistir-hi», explica Sellarès.

L'experiència d'actuar entre reixes és molt diferent, els va casuar molta «impressió», però Sellarès recalca que «tothom ens prestava molta atenció, es podia notar el silenci i el respecte de tots els presos cap a l'obra», fet que en un teatre a vegades costa de trobar. Des de la presó els van demanar que fessin obres dinàmiques i van optar, com explica Sellarès, per obrir un col·loqui al final de cada obra, un torn de preguntes. «Tothom hi va participar, molts d'ells estan fent un curs de microteatre i ens van fer moltes preguntes, explica la impulsora de les obres. De fet, «al final de cada obra vam estar parlant força estona, es notava que s'havien interessat pel que havíem fet».

Però més enllà de les peces que van posar en escena, Sellarès es queda amb el record d'haver pogut conversar amb Cuixart, Junqueras, Rull i Turull. «No es perden cap activitat cultural que fan a Lledoners. L'Oriol és professor de filosofia, ciències... i el Jordi, de ceràmica», diu.

De record es van emportar una peça de ceràmica firmada i feta pel mateix Cuixart. «Tots ens van agrair la visita, actuar allà dins va ser molt emotiu», assenyala Xènia Sellarès.