EL EMPERADOR DE PARÍS

? França, 2018. Aventures. 112 minuts. Direcció: Jean-François Richet. Guió: Eric Besnard i Jean-François Richet. Intèrprets: Vincent Cassel (François Vidocq), Freya Mavor (Annette), Denis Ménochet (Dubillard), August Diehl (Nathanaël), Fabrice Luchini (Fouché), James Thiérrée (el duc), Patrick Chesnais (Henry) i Olga Kurylenko (la baronessa). Pantalles: Manresa.

Una de les icones de la cultura popular francesa és Eugène-François Vidoq (1775-1857). Aquesta figura mítica fou un aventurer i un bandit abans de col·laborar amb la policia i esdevenir un dels pioners de la criminologia moderna (és reconegut com el primer detectiu privat de la història) i l'impulsor de la Sûreté Nationale (Seguretat Nacional) francesa. Una vida extremadament agitada i apassionant que inspirà a grans novel·listes (els protagonistes d' Els miserables, de Victor Hugo, es basen en ell) i fascinà també als cineastes. Hollywood li va dedicar una pel·lícula exquisida, Escándalo en París, rodada el 1946 pel gran Douglas Sirk. I el 2001, la cinematografia francesa el va reivindicar en l'artificiosa Vidocq: un mito, de Pitof. La llegendària personalitat torna a les pantalles amb El emperador de París, que recrea la transformació d'un antiheroi en un escenari històric virulent, la França postrevolucionària i napoleònica.

El director Jean-François Richet ha sobresortit en el thriller: va filmar una nova versió molt plausible d'un clàssic de John Carpenter ( Asalto al Distrito 13). El seu nou treball destaca per una efectista posada en escena, que se sustenta en una reconstrucció colorista de la primera part del XIX i en unes seqüències d'acció contundents. Però el resultat del film, especialment aclaparador, és decebedor perquè el realitzador desaprofita un material dramàtic de primera (l'evolució en paral·lel del protagonista i de la societat francesa) i es limita a executar unes muntanyes russes, vertiginoses i buides, conduïdes per un actor de primera (Vincent Cassel) que incorpora convincentment un personatge que fou encarnat anteriorment per intèrprets de la talla de George Sanders i Gérard Depardieu.