L'autora nord-americana Toni Morrison, la primera dona negra que va guanyar el premi Nobel de literatura, va morir dilluns al Centre Mèdic Montefiore de Nova York a l'edat de 88 anys. L'escriptora va obtenir aquest guardó el 1993 per les seves novel·les que representen les lluites dels ciutadans negres dels Estats Units en una societat blanca plagada de discriminació racial. L'editorial Alfred A. Knopf no va informar de la causa del decés.

L'exprofessora de la Universitat de Princeton va escriure novel·les que van redefinir l'experiència afroamericana i van retratar la falta d'harmonia social a través dels ulls de protagonistes femenines. Des de la Pecola Breedlove, que sortia a la seva primera obra, The Bluest Eye (Ulls blaus), de 1970, i que tractava sobre una nena negra d'11 anys envoltada de violència i pobresa extrema que resa per tenir ulls blaus perquè així, creu ella, s'acabarà la seva soledat, fins a la Sethe, de Beloved (1987), un relat sobre una esclava fugitiva de Kentucky que mata la seva filla per salvar-la d'una vida de captiveri, els personatges de Morrison s'enfronten a les càrregues que els infringeix una cultura blanca.

«M'agradaria escriure novel·les que fossin inequívocament meves, però que, no obstant això, encaixen primer en les tradicions afroamericanes i, en segon lloc, tot això anomenat literatura», va dir Morrison el 1993 en una entrevista a París Review: «És important per a mi que el meu treball sigui afroamericà; si s'assimila en un grup diferent o més gran, millor».