Més d'una vintena d'arqueòlegs han reprès aquesta setmana la recerca a les coves del Toll de Moià després d'un any d'aturada per culpa de l'aplicació de l'article 155. Una parada que, lamenta el director de l'excavació, Jordi Rosell, ha suposat un any sense recuperar gaire material, però per sobre de tot un any sense recerca i, per tant, sense poder accedir a ajuts.

Enguany, a la cova de les Teixoneres, els arqueòlegs se centren en acabar d'excavar el nivell on, el 2016, es va trobar la dent d'un nen neandertal de fa més de 50.000 anys. Pel que fa a la cova del Toll, busquen recuperar més restes de l'os de les cavernes per esbrinar quin era el seu comportament.

La campanya a les coves del Toll del 2017 va suposar una aturada després d'anys de recerca en aquest emplaçament d'especial interès per als arqueòlegs. La situació del Govern i el 155 van suposar un punt i seguit a la investigació, i els treballs de l'any passat només es van allargar deu dies que van servir, bàsicament, per netejar l'estructura de la passera que es va construir per fer compatibles les excavacions a la cova de les Teixoneres amb les visites al jaciment. Tot i això, van sortir una quinzena de puntes de llança i les restes d'un ur salvatge que triplicaria les mides dels toros.

Les expectatives d'enguany són molt altes, ja que els arqueòlegs poden arribar a nivells de restes molt més antics dels que s'havien trobat fins ara i s'espera que aviat es puguin documentar restes de més de 100.000 anys d'antiguitat. L'objectiu d'enguany, segons explica Rosell, és acabar d'excavar el nivell on, el 2016, es va trobar la dent d'un nen neandertal de fa més de 50.000 anys.

Així doncs, els arqueòlegs continuen esperançats en trobar més restes d'aquest infant, però mentre això no passi continuen amb la «reconstrucció històrica» del neandental a la Catalunya Central. De fet, Rosell apunta que el que ja tenen assegurat és trobar puntes de llança dels neandertals i restes dels animals que es menjaven. «Tenim una diversitat d'ungulats impressionant: cérvols, cavalls, urs, mamuts, daines, cabirols, ...». A més, també hi ha restes dels fogars, «on feien les seves costellades». Les excavacions acullen 25 estudiants d'arreu del món.