Ja fa quatre anys que Berga commemora, amb el cicle Rescatem la memòria. Recuperem la dignitat, l'entrada de les tropes franquistes a la capital del Berguedà, el 2 de febrer del 1939. Enguany, que s'han complert els 80 anys d'aquest fet, s'han programat activitats al final d'agost i al principi de setembre, que inclouran, el dissabte 7 de setembre, la 22a edició de la Marxa d'Homenatge als Maquis, que organitza l'Ateneu Columna Terra i Llibertat.

A més, s'han organitzat tres rutes guiades. La primera, el dijous 29 d'agost, seguirà l'itinerari que va fer l'exèrcit franquista en la seva entrada a Berga i es visitarà el refugi, amb l'historiador Ivan Sánches. La segona, el divendres 30 d'agost, recorrerà la serra de Noet, zona emprada per la resistència els darrers dies de la guerra civil. I la tercera, el dissabte 14 de setembre, oferirà el relat del dia a dia de la dona durant la guerra civil, a càrrec de la historiadora Roser Valverde i, a més, permetrà visitar l'accés als túnels subterranis de la plaça de Sant Pere.

El dissabte 7 de setembre el cicle de memòria històrica coincidirà amb la mostra d'arts escèniques El Forn. Es representarà l'obra La Delació, amb Iris Hinojosa, Gerard Vilardaga i Manuel Díaz, i que posa en escena les detencions al Berguedà l'any 1949, les tortures al País Basc, la repressió als països àrabs... Per acabar, el diumenge 8 de setembre es presentarà el llibre Teixint la història en roig i negre. Història de l'anarquisme a l'Alt Llobregat i el Cardener, de Miquel G. Gómez.