La biblioteca de Moià acull avui al vespre (20 h) la presentació de la novel·la La presó: la veritable història d'en Bac de la Sagrera, de l'escriptor barceloní Jordi Vilagut. L'obra està ambientada a la comarca del Solsonès, en concret a la serra de Busa, on hi ha un espai natural que va servir de presó durant la guerra del Francès, a principi del segle XIX.

Vilagut va guanyar amb aquesta obra el Premi de narrativa Paraules a Icària, organitzat pel districte de Sant Martí, de Barcelona. L'obra explica les aventures i desventures d'un jove de Navès durant l'esmentada guerra, el Bac, que es veu arrossegat pels esdeveniments i acaba tenint un protagonisme inesperat.

L'autor va declarar a aquest diari, després de guanyar el premi, el mes de març passat, que és un enamorat del Solsonès. Vilagut, que té casa a Moià, ha estat des d'aleshores presentant la novel·la arreu del país, publicada per Edicions Saragossa.

«Quan vaig descobrir la comarca i la serra de Busa, em vaig interessar molt per la història i la natura del Solsonès», va explicar Vilagut: «El meu pare és de Torà, un poble que pertany a la Segarra però té molta tirada a Solsona». Sobre la presó de Busa, l'autor apunta que «hi havia captius soldats francesos, abandonats, passant fred i sense menjar. N'hi va haver que es van suïcidar tirant-se al buit».