El vaixell que la Fura dels Baus va posar a navegar en motiu dels 25 anys de la companyia feia prop d'una dècada que estava aturat al Rin. Ara, coincidint amb el 500 aniversari de l'expedició marítima de Fernando de Magallanes i Juan Sebastián Elcano, que va fer la volta al món per primer cop, La Fura es proposa fer el mateix a bord del seu antic vaixell. El projecte combina art i ciència per conscienciar i "commoure" la ciutadania sobre els reptes mediambiental del planeta i promoure el desenvolupament sostenible. El 'Naumon' s'està preparant a Santander per iniciar la ruta a principis de 2020 i comptarà amb una vela d'última generació fabricada per l'empresa Bound4Blue i membres del CSIC aprofitaran la travessia per fer investigació.

El nou projecte de La Fura començarà a caminar el 2020 i preveu arribar a ciutats marítimes de tot el món durant els dos anys següents, fins al 2022. Sota el nom de 'Captivus', la companyia vol explicar a través de les arts escèniques i d'espectacles de gran format, tant a l'interior com a l'exterior del vaixell, la necessitat d'implicar-se en l'assoliment d'un món millor.

"Tots anem en un mateix vaixell i ja va sent hora que ens adonem que si no remem tots en la mateixa direcció, això s'enfonsa", explica Carles Padrissa, un dels directors artístics de La Fura i responsable del nou projecte del 'Naumon'. "Estem tots captius en aquest vaixell, que representa l'univers", afegeix per justificar el nom del nou espectacle.

Tot i que no ha revelat com serà, Padrissa assegura que seguirà l'estela de l'espectacle inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona. "Partim de la idea d'aquell vaixell que es trencava navegant pel mediterrani. Per una banda queden les noves formes d'esclavitud, els dirigents i l'esperança, que és la que al final guanyarà".

En paral·lel a la part més teatral, de l'expedició marítima del 'Naumon' en prendran part també altres entitats i associacions relacionades amb la investigació científica, com el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que aprofitarà la travessia per fer investigació sobre el mar i els oceans.

També tindrà un paper destacat l'empresa de Rubí Bound4Blue, fabricant de la vela rígida, plegable i autòmat que s'acoblarà al 'Naumon' i amb la que es preveu reduir el consum i les emissions al voltant d'un 20% -l'eficiència és d'entre el 5% i el 35% en funció de les rutes i les condicions climàtiques-.

Durant la travessia també es comptarà amb el suport d'altres entitats, com el grup de 'Los 18', que ret homenatge als supervivents de l'expedició de Magallanes-Elcano de 1519 i que promou accions per impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU. L'entitat vol que a cada port on pari 'Naumon' es treballi a fons en almenys un d'aquests objectius.