L'escola de ballet Olga Roig, que fa més de 50 anys que forma ballarins a Manresa, aporta enguany sis alumnes al prestigiós curs internacional IB Stage, que va iniciar la seva trajectòria fa 10 anys i que amb la seva nòmina de professors i estrelles convidades atrau, i descobreix, talents de la dansa d'arreu del món. En aquesta edició té més de 150 alumnes.

A més de formar-se al costat de professors de ballet d'alt nivell durant tres setmanes, la cirereta del pastís per a Uriel Martínez (Manresa, 14 anys), Arola Lluch (Rajadell, 14 anys), Guillem Cabrera (Sant Salvador de Guardiola, 15 anys), Marta Gros (Manresa, 16 anys), Noa Martín (Cardona, 16 anys) i Núria Pladellorens (Navarcles, 17 anys) és compartir avui (20 h) i demà (17 h) l'escenari del Liceu de Barcelona amb professionals de primera línia com la primera ballarina del Royal Ballet de Londres, Marianela Núñez; o el primer ballarí del teatre Mariinsky de Sant Petersburg, Kim Kimin.

La directora de l'escola de ballet manresana, Laura Bataller, destaca que tots els alumnes bagencs que participen en el curs d'IB Stage hi han accedit mitjançant una beca d'entre el 20 i el 90% del seu cost. El curs, sense comptar els desplaçaments i les dietes, costa 1.500 euros. «Hi hem portat un grup nombrós de ballarins perquè tenen el nivell. És un curs car i requereix infraestructura, perquè dura tres setmanes i es fa a Sitges. Van ser ells mateixos qui es van fer el videocurrículum, muntant-se una coreografia perquè els agafessin», apunta Bataller, que té entre 80 i 100 alumnes cada curs, a partir dels 3 anys.

«Als nostres alumnes, rebre classe de ballarins en actiu de primer nivell, com Marianela Núñez, que fa classes específiques de pas a dos, els permet conèixer els trucs i secrets que fan enlluernar a l'escenari. Són els seus ídols i els donen classes!», exposa Bataller, que també recalca que «els donarà projecció haver treballat amb grans professionals, docents exquisits, tant en clàssic com en contemporani, que s'ha introduït enguany. Pot ser que aquesta gent es recordi d'ells al llarg de la seva trajectòria, que els obri portes perquè no és un curs de tres dies, sinó que han treballat plegats temps». En l'equip de professors del reconegut curs de ballet, capitanejat pel director artístic Elías García, hi ha Samira Saidi (Royal Ballet School), Alejandro Parente (Staatsoper Vienna Academy), Larissa Lezhina (HET i Teatre Mariinsky) i Piort Nardelli (Bejart Ballet Company), entre d'altres.

Al cap de tres setmanes intenses, en què han tingut classes de les 10 del matí a les 5 de la tarda, aquests darrers dies assagen al Liceu per posar a l'escenari el que han treballat. Només podran fer-ho els alumnes que hi han estat les tres setmanes, però hi haurà l'exepció de Guillem Cabrera, que es forma a l'escola del Royal Ballet a Londres, i que només ha participat en les classes una setmana. «Tenia entrades per venir d'espectador, però al final serà a l'escenari», apunta Bataller.

Un dels ballarins que han destacat en aquesta edició de l'IB Stage, i en el programa de ballet contemporani, és el manresà Uriel Martínez, de 14 anys. «Per unanimitat del professorat, ha estat un dels participants amb més projecció per les seves qualitats i el seu progrés», destaca Bataller.

A l'escola de ballet Olga Roig guien els seus alumnes en el re-corregut que volen fer en la seva trajectòria i, per exemple, Arola Lluch ja serà el tercer curs que estudiarà a l'institut-escola Oriol Martorell de Barcelona, que educa promeses artístiques.