infierno bajo el agua

? Estats Units, 2019. Terror. 87 min. Direcció: Alexandre Aja. Guió: Michael Rasmussen i Shawn Rasmussen. Intèrprets: Kaya Scodelario (Haley Keller), Barry Pepper (Dave Keller), Morfydd Clark (Beth Keller), Ross Anderson (Wayne Taylor), Colin McFarlane (governador) i Ami Metcalf (Lee). Pantalles: Manresa i Abrera.

El cinema amb monstres aquàtics esdevingué un veritable subgènere després de l'èxit descomunal de la mítica Tiburón, a mitjans dels 70. Infierno bajo el agua s'erigeix en una mostra distingida d'aquest corrent. La seva protagonista, Haley, es queda a la seva comunitat de Florida, devastada per un huracà, per poder trobar el seu pare. Atrapats en un soterrani inundat, han d'afrontar una amenaça inesperada: uns caimans d'unes grans proporcions i amb una voracitat impressionant.

La premissa argumental (amb l'aproximació emocional entre pare i filla) juga un paper obertament secundari en un film on conflueixen convincentment el cine amb animals depredadors i les pel·lícules de catàstrofes. El director, Alexandre Aja, va excel·lir fa setze anys amb el seu segon llarg, Alta tensión, un exercici de terror contundent. I amb el seu debut a Hollywood, una nova versió de Las colinas tienen ojos (molt superior al títol original) es va confirmar com un bon especialista del fantàstic més tenebrós.

En el nou treball, el realitzador francès trepitja de nou el terreny que ja explorà a Piraña 3D, un altre remake d'una peça de culte dels 70. El talent innegable del cineasta francès aconsegueix que el film sigui molt més que entreteniment estiuenc. La posada en escena manté una tensió narrativa intensa al llarg de tot el metratge (uns ajustadíssims 87 minuts), i exhibeix una brillantor visual que treu un excel·lent rendiment expressiu d'una atmosfera claustrofòbica. La cinta incorpora els ingredients (i les virtuts) del millor cine de sèrie B, i Aja s'alça novament com quelcom més que un artesà competent. Un exemple admirable d'un cine popular que absorbeix i impacta amb un desplegament creatiu notable.