El CaixaForum Barcelona arrenca la seva temporada "més transversal" amb els vampirs, l'òpera, el surrealisme, la fotografia i l'art clàssic com a protagonistes. De la mà de cèlebres institucions museístiques europees, com el Victoria and Albert Museum de Londres, el Centre Pompidou o el Gran Teatre del Liceu, l'equipament oferirà vuit mostres que complementaran el programa amb un ampli ventall de conferències, tallers, concerts i activitats orientats al públic familiar i educatiu. L'exposició 'Òpera. Passió, poder i política' donarà el tret de sortida al curs amb més de 300 objectes per embolcallar els visitants en un entorn "immersiu" que els permetrà descobrir vuit ciutats europees crucials per al món operístic.

La mostra, que s'estrenarà el 19 de setembre, farà un recorregut per l'evolució de la història de l'òpera de la mà del Victoria and Albert Museum de Londres, tot endinsant els espectadors en un viatge que començarà a Venècia amb Monteverdi i seguirà per vuit ciutats capitals com Londres amb Händel, Viena amb Mozart, Milà amb Verdi, París amb Wagner i Barcelona amb Albéniz, entre d'altres. Tot plegat, amb centenars de vestits, partitures originals, instruments, gravats i escenografies amb segell de noms com Degas, Manet, Dalí o Versace i provinents d'una trentena d'institucions.

L'exposició, plantejada com un "viatge auditiu" i estrenada a Londres el 2017, compta en aquesta ocasió amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu, coincidint amb el 20è aniversari de la seva reconstrucció.

Vida urbana, art contemporani i disseny

Més endavant, a l'octubre, CaixaForum Barcelona s'omplirà de fotografies en el seu primer projecte juntament amb el Centre Pompidou de París. Es tracta de 'Càmera i ciutat. La vida urbana en la fotografia i el cinema', una mostra que indagarà en les arrels i els lligams entre l'espai públic i l'art fotogràfic, tot oferint més de 260 obres, entre fotografies, pel·lícules, vídeos i material imprès. Entre els autors nacionals i internacionals, destaquen Paul Strand, Valérie Jouve, Henri Cartier-Bresson, William Klein i Brassaï, a més de Pilar Aymerich, Luis Buñuel, Francesc Català Roca o Carlos Pérez de Rozas.

D'altra banda, el surrealisme farà parella de ball amb el disseny per protagonitzar la primera gran exposició de l'equipament el 2020. 'Objectes de desig. Surrealisme i disseny. 1924-2020', produïda i organitzada juntament amb l'alemany Vitra Design Museum, mostrarà més de 280 peces que cobriran un segle d'intercanvis entre el surrealisme i el món del disseny.

Els déus i els vampirs

L'abril tindrà el nom del Museo del Prado, que col·laborarà en un projecte sobre mitologia clàssica per portar al CaixaForum Barcelona figures com Rubens, Ribera o Zurbarán. Amb el títol 'Art i mite. Els déus del Prado', la mostra aproparà al públic pintures, escultures i medalles del segle I aC fins al XVIII per remarcar la "riquesa iconogràfica, geogràfica i cronològica".

La cultura popular arribarà el juliol al CaixaForum Barcelona i de la mà de la Cinémathèque Française omplirà les sales de vampirs, criatures místiques que ara han tornat a moltes pantalles i viuen la seva "edat dolça". 'Vampirs. L'evolució del mite' tancarà la temporada analitzant la fascinació que desperta aquesta figura en els cineastes; una aposta que, segons els responsables de CaixaForum Barcelona, aspira a atreure un tipus de públic "que normalment no s'acosta als museus".

En l'exposició, entre les més de 400 peces d'una trentena de museus i col·leccions privades, es podran veure la màscara del rodatge de 'Nosferatu' de Werner Herzog, els vestits d'Eiko Ishioka per al film 'Dràcula' de Francis Ford Coppola o un manuscrit de Bram Stoker de la primera adaptació de 'Dràcula' al teatre, així com algunes estampes dels 'Capritxos' i els 'Desastres de la guerra' de Goya, i obres d'Andy Warhol, Gustave Doré, Niki de Saint Phalle, Mike Kelley o Marcel Dzama.

Cicle d'exposicions amb comissaris emergents

Una temporada més, la Sala 2 de CaixaForum Barcelona s'obrirà a l'art contemporani per oferir el cicle d'exposicions de la col·lecció 'la Caixa', en el marc del programa de l'entitat de suport a la creació artística de comissaris emergents. 'En caiguda lliure', de Joao Laia; 'On som, on podríem ser', de Diana Guijarro, i 'So lazy. Elogi del malbaratament', de Beatriz Escudero i Francesco Giaveri són les tres apostes per a la quarta edició del projecte, que per primera vegada s'ha obert a Portugal.

Més enllà de l'espai expositiu

A part de les vuit mostres programades, CaixaForum Barcelona preveu per aquest curs un ampli ventall de conferències, tallers, concerts, arts escèniques i activitats per al públic familiar i educatiu. Entre les cites importants, hi ha la segona edició de CaixaForum Found!, amb més de 150 activitats relacionades amb les arts visuals, la música, el disseny, la il·lustració i les noves tecnologies.