Avui al vespre, a la capella del Claustre de la catedral de Solsona i coincidint amb l'inici de la festa major de la ciutat, l'Orfeó Nova Solsona interpretarà la Salve Regina d'Antoni Pérez Moya. És la mateixa peça amb què es va estrenar la formació musical solsonina fa exactament cent anys.

Per tal de celebrar aquesta efemèride, ahir a la tarda els responsables de l'Orfeó Nova Solsona van presentar els actes de commemoració del centenari, que començaran el proper 23 de novembre, dia de Santa Cecília, amb la reedició del concert de fa cent anys i que va ser la posada de llarg de la coral.

En l'acte d'ahir, que va tenir l'assistència de cantaires i excantaires de la formació, la vicepresidenta de l'entitat, Roser Fons, va enumerar i explicar les activitats que s'han programat per a aquest centenari i que duraran tot un any. A més a més de recordar les activitats preparatòries (com la creació d'un logotip d'aniversari, el marxandatge que va sortir al carrer per la Fira de Sant Isidre o la glossa al programa de la festa major, entre altres), Fons va anunciar concerts i altres activitats que recordaran els cent anys de vida d'una entitat fortament arrelada a la societat solsonina.

D'entre les actuacions programades fins a la festivitat de santa Cecília de l'any 2020, cal destacar el concert que l'Orfeó Català protagonitzarà el proper dia 30 de novembre; el concert de Nadal del mateix Orfeó Nova Solsona; l'actuació al Palau de la Música Catalana el 8 de març de l'any vinent; les caramelles de Pasqua (amb una invitació expressa als antics membres de la coral solsonina perquè hi participin); una exposició fotogràfica que recull aquest segle de vida i que es preveu inaugurar a mig maig, i una festa de la música amb dinar popular, en què participaran altres intèrprets del Solsonès, i que se celebrarà en un dia que encara s'ha de determinar del mes de juny vinent.

Per la seva banda, la cantaire Montse Cases va presentar el projecte «Orfeó a les escoles», que s'iniciarà aquest proper curs escolar. Cases va explicar que «vam obtenir una magnífica resposta a la carta que vam enviar a les escoles de primària i secundària de Solsona i les que conformen la ZER», per tal de donar a conèixer la formació musical als més joves, que són el planter del futur. Professors i membres de l'Orfeó Nova Solsona han creat una unitat didàctica, d'una hora setmanal, en què es treballarà la veu (cal recordar que el cant coral forma part de l'educació musical que s'imparteix a les escoles) i s'interpretarà alguna peça en comú. Cases va qualificar el projecte com «molt interessant. Creiem que serà l'inici de quelcom que podria anar a més».

En les intervencions dels diferents oradors de l'acte de presentació del centenari, va quedar ben palesa l'empremta que aquests cent anys han deixat entre els solsonins que han cantat a l'Orfeó. Així, per a uns, la formació representa «l'ànsia de cohesió d'un poble divers», i per a altres significa «un espai de convivència entre edats molt diferents». L'acte d'ahir va tenir l'actuació de la formació vocal de veus blanques Rosa Amarela, acompanyades d'una guitarra.