24 de setembre de 2019
24.09.2019
Regió7

Montserrat presenta aquest dijous el llibre de la història de «Sant Jeroni penitent» de Caravaggio

El volum, profusament il·lustrat, desvetlla tots els detalls de la única obra del mestre italià en col·leccions catalanes

24.09.2019 | 17:46
El "Sant Jeroni penitent" al Museu de Montserrat

Publicacions de l'Abadia de Montserrat presenta aquest dijous el llibre "100 anys de Caravaggio a Montserrat", que aplega les sis conferències que van constituir les jornades d'estudi que va organitzar el Museu de Montserrat el juny de 2017 amb motiu del centenari de l'arribada a Montserrat del "Sant Jeroni penitent" de Caravaggio. El volum, coordinat per Artur Ramon Navarro i Clara Beltrán, s'ha editat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Té 220 pàgines i aplega les intervencions, moltes d'elles, ampliades, dels experts que van participar a les jornades, en català i anglès; està profusament il·lustrat i ofereix una àmplia bibliografia.

La fortuna del "Sant Jeroni penitent" de Caravaggio de Montserrat és un dels episodis més singulars i rellevants en la història del nostre col·leccionisme. Provinent de Roma, va ser adquirit el 1915 pel pare Bonaventura Ubach amb una atribució a Ribera. Més enllà de l'autoria, el quadre es va comprar per raons iconogràfiques i decoratives. Van passar més de trenta anys fins que el gran crític italià Roberto Longhi, ajudat per Joan Ainaud, el redescobrís i l'inclogués a la gran mostra que el 1951 li va dedicar a l'artista, punt d'inici de la rehabilitació historiogràfica del Caravaggio després de segles d'oblit.

Coincidint amb el centenari de l'arribada del "Sant Jeroni penitent" de Caravaggio a Montserrat, el juny de 2017 es va celebrar una trobada científica que va acollir els principals especialistes en la matèria per fer l'autòpsia del quadre. El resultat queda recollit i il·lustrat en el volum, que tracta l'estat de la qüestió historiogràfica de l'únic Caravaggio en col·leccions catalanes.

La presentació del llibre es farà dijous (19 h), a la Galeria Artur Ramon Art de Barcelona (Bailén, 19), i comptarà amb la intervenció del pare Josep Laplana, director del Museu de Montserrat; i dels coordinadors del volum, Artur Ramon i Clara Beltrán.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.