Un dels espectacles que acollirà la fira el 2020 s'ha estat coent aquesta setmana al local de l'Agrupació Cultural del Bages. L'artista Toni Jodar oferirà d'aquí a dotze mesos una conferència ballada que exposarà al públic el resultat de la recerca que l'equip de la companyia ExplicaDansa està duent a terme sobre la fusió entre la dansa tradicional i la contemporània. I una de les escales del viatge creatiu és la capital bagenca perquè el projecte és coproduït pel Mercat de les Flors i la Mediterrània. Malgrat que el fruit final no madurarà fins a la tardor vinent, avui se'n podrà fer un primer tast amb una peça de 40 minuts en la qual també hi intervindran ballarins de l'Esbart Manresà i Tradiball de Manresa. L'entrada és lliure.

«Cerquem els signes de la dansa d'arrel tradicional i els portem en diàleg, o els introduïm, els interferim, fem que friccionin amb ingredients de la dansa contemporània», va apuntar Toni Jodar a aquest diari. El projecte té la participació de la directora Beatriu Daniel, la coreògrafa Montse Colomé, els dramaturgs Roger Bernat i Helena Tornero i la compositora Laia Vallès, i es troba en fase de creació. La proposta no deixa indiferent perquè afegeix al format de la conferència la realització de passos i moviments que complementen l'explicació oral.

«La conferència que presentarem l'any vinent a Manresa és la tercera que fem després de dues que van tractar sobre la dansa moderna i contemporània i les tendències actuals», va indicar Jodar: «És un format que es pot adaptar tant a un teatre com a una biblioteca, un institut, un casal d'avis i una galeria, pel seu component performatiu. Volem que es pugui entendre tant si al públic hi ha adolescents, gent gran o especialistes de la dansa».

Fins ara, segons Jodar, «s'hi està enganxant tot tipus de públic, volem crear una base d'espectadors per a la dansa, i ho fem relacionant-la amb elements artístics i dels moviments socials i polítics».

La companyia fa des de dilluns un laboratori de creació a la seu de l'Agrupació com una fita més d'un procés que ha dut els artistes a diversos llocs del país i a indrets com el País Basc i l'Aragó. «Fem una investigació per conèixer a fons les danses tradicionals», va explicar Tornero: «En cada lloc on fem una residència, ens agrada mostrar el treball realitzat acompanyats de ballarins de la ciutat on ens estem».