La fira sempre rep convidats arribats de tot el món. Aquest any també de Cuba. La cantant Eme Alfonso és la directora artística de l'Havana World Music, que el mes de març de l'any vinent tindrà lloc a la capital del país. Venia per primer cop a la Mediterrània per escoltar propostes.

Com a cantant ha viatjat molt pel món, per què serveixen aquesta mena de mercats?

Van molt bé per establir aliances, trobar gent amb qui treballar? Són llocs ideals per fer aquesta mena d'intercanvis.

Si trobeu algun grup aquí, és fàcil que després pugui anar a Cuba?

Hi ha molts grups tradicionals que tenen un valor cultural fort que, amb el suport de les institucions, podem aconseguir portar. Hi ha grups més pop, que tenen més èxit comercial, i llavors potser hi ha alguna marca interessada a fer-ho possible. Però a Cuba no hi ha una infraestructura i el festival té recursos limitats. Però som un grup de joves, tenim suport de l'Institut de la Música del país i fem el que podem.

Què busqueu?

Cuba ve d'Espanya i estem connectats. Els meus besavis son d'Astúries i molts tenim familiars aquí. És fantàstic poder mostrar allà les llengües que parlaven el nostres avantpassats. Per a mi seria una benedicció portar aquestes bandes. El públic cubà és molt format, obert a la música, i la gent està molt receptiva.

Què li ha semblat la fira?

És una fira petita, però els contactes són més familiars, més forts. Això m'agrada molt. Esperem que alguns puguin venir el març al festival. És un moment ideal. Quan tothom està cansat del fred, nosaltres tenim un estiu espectacular.