Potser passejaven ahir a la tarda per la plaça Sant Domènec, atapeïda de vianants que es llepaven els dits amb les delícies gastronòmiques sardes, i van topar amb una rotllana de gent a l'interior de la qual quatre entusiastes jugadors indicaven xifres amb els dits de la mà i cridaven un número en veu alta, desafiant el mateix gest executat pel rival. Segurament no van entendre res, però l'espectacle era prou enigmàtic i captivador per badar-hi una bona estona. Ahir, a la cèntrica plaça manresana, i en altres escenaris de la fira, hi van passar coses tant o més curioses i atractives que les partides del joc de la morra.

Era festiu però hi havia moltes botigues obertes i un comentari unànime: «És ple de gent». Una tarda de clima ja gairebé tardorenc va acollir la tercera jornada d'una Mediterrània que avança amb un gran ambient al carrer. A partir de les 6 ja es feia feixuc transitar pel centre i la plaça de Sant Domènec, que enguany s'ha deslliurat del circ, va estar plena com un ou fins a l'hora de tocar el dos a sopar.

I a aquest fenomen hi van contribuir no només les parades d'aliments típics de Sardenya, país convidat de la fira d'enguany, sinó també els cercles de gent que envoltaven els jugadors de morra -una disciplina que, com va explicar l'expert David Garcia, té dos mil anys d'antiguitat, «es jugava a tota la Mediterrània i, avui en dia, a Catalunya té el seu epicentre a Sant Carles de la Ràpita». Sards i catalans van escenificar partides intenses d'aquest joc de taverna i apostes que es disputa a un ritme frenètic.

Al mateix espai, el singular espectacle de Gero Domínguez també va despertar expectació entre els presents. El bailaor flamenc Gero Domínguez simbolitzava una cabra, la que a l'Espanya de la xaranga, els cuplets i els pasdobles protagonitzava un número d'habilitat animal pujant per una escala. Una estampa insòlita per les nostres contrades que l'artista, acompanyat del músic Miguel Marín, va recrear amb un to irònic per deixar clar que hi ha xous que no cal que tornin.

Després de tants anys, els manresans ja estan acostumats a negociar amb espectacles ben originals. Encara hi ha qui recorda el número de perruqueria de la fira del 2006. Eren altres temps, però el certamen no deixa mai de sorprendre: ahir, al pati del Kursaal, tres ballarines van convidar els espectadors a menjar pa amb sardines. En una tarda molt concorreguda al centre de la capital bagenca, l'espectacle Sardina Freskueee!, de la companyia Organik Dantza, es va presentar per primer cop a Catalunya executant un divertit i sentit homenatge a les sardineres de Santurtzi. El grup basc reivindica el paper de les dones en el món del mar i es posa a la pell d'unes figures emblemàtiques i que formen part de l'imaginari folklòric biscaí.

Com no podia ser d'una altra manera, la vetllada va acabar amb les notes de la famosa cançó Des de Santurce a Bilbao, a la qual les ballarines van retre tribut fent, talment, el que diu la lletra: «Vengo por toda la orilla / con mi falda remangada, / luciendo la pantorrilla. / Vengo deprisa y corriendo / porque me oprime el corsé, / voy gritando por las calles: / ¡Sardina frescué!».

Bona jornada castellera

Com ja és habitual, la tarda de dissabte també va tenir la seva quota castellera, amb una actuació en la qual van participar dues colles, els Sagals d'Osona i els Tirallongues de Manresa. En la primera ronda, els amfitrions van descarregar el 4 de 8 per sisè cop aquesta temporada. Posteriorment, van fer el mateix amb el 5 de 7 i el 4 de 7 amb agulla. Per la seva part, la colla convidada va sobresortir especialment en descarregar el 4 de 7 amb agulla.

Tant la Taverna Cervesa Guineu com la plaça Major van ser dos escenaris molt concorreguts durant la jornada de tarda i vespre. A la carpa ubicada al pati del Casino, va deixar bona impressió el concert del cantaor d'estil valencià Josep Aparicio Apa, el multiinstrumentista Eduard Navarro i el grup de Toledo Vigüela, especialista en la música tradicional de carrer. Una encertada fusió de tradicions culturals.

La cloenda de la fira tindrà lloc avui a les 20 h amb un gran espectacle a la plaça Major que protagonitzaran el compositor i trompetista italià Cesare Dell'Anna, la Girobanda de la regió de la Puglia i un seguit de bandes catalanes, entre les quals la Unió Musical del Bages. Ahir, i per separat, aquests conjunts ja van deixar la seva petjada en diverses propostes musicals. La fira arribarà així al terme de la 22a edició.