L'any 1019, el vescomte Bermon, aconsellat per l'abat Oliba, bisbe de Vic, va fer una important dotació a l'església de Sant Vicenç del castell que va permetre emprendre la construcció del temple romànic que coneixem avui en dia. Cardona ha celebrat al llarg d'aquest any el mil·lenari de la fundació de la Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona amb un programa commemoratiu que ara arriba al seu tram final.

La celebració es va obrir a l'abril amb l'espectacle teatral El Tron, que aquest dissabte (20.30 h) es posarà en escena per sisè i darrer cop. L'obra, que es representa a l'interior de la col·legiata, trasllada el públic a una trobada impossible entre quatre personatges protagonistes d'algun instant d'aquests mil anys d'història del temple, com el vescomte Bermon (s. XI) i la duquessa Joana (s. XVI-XVII), uns personatges que hauran d'aclarir l'origen de la misteriosa peça que ha aparegut: un tron. Un contrast de quatre èpoques i de quatre punts de vista de la política, la religió i la societat. El guió de l'obra el signa Jordi Santasusagna i la música, interpretada en directe, és de Xavier Ventosa. Fins ara han assistit unes 400 persones a les cinc sessions representades.

Conferències divulgatives

El final de la commemoració del mil·lenari inclourà, també, dues conferències i la darrera visita guiada temàtica al castell de Cardona (dissabte, 26 d'octubre, a les 17 h). El dia abans, divendres 25, a a les 19.30 h, s'ha programat la primera de les dues xerrades. A la Col·legiata de Sant Vicenç, Jordi Camps i Sòria, conservador en cap de l'àrea medieval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), parlarà sobre «Els porxos pintats. Redescobrir a Cardona un conjunt únic de pintura romànica». Una oportunitat per interpretar, contextualitzar i apreciar el conjunt de pintures murals romàniques de l'atri de l'església. La conferència inclourà la visita a la reproducció de les pintures (les originals es conserven el MNAC).

I el 15 de novembre, a les 19.30 h a l'Arxiu Històric de Cardona, Marc Sureda i Jubany, conservador del Museu Episcopal de Vic (MEV), dissertarà sobre «Sant Vicenç de Cardona: un mil·lenari, una canònica i una església».

El programa del Mil·lenari de la fundació de la Col·legiata de Sant Vicenç ha estat impulsat per l'Agència Catalana de Turisme, l'Ajuntament de Cardona i la Fundació Cardona Històrica.