19 de octubre de 2019
19.10.2019
Regió7

MÚSICA I MÚSICS DEL BAGES

18.10.2019 | 23:48

l teatre Kursaal, obra de l'arquitecte municipal Josep Firmat i Serramalera, s'inaugurà per la Festa Major de Manresa del 1927 amb la representació de l'òpera Aida, de Giuseppe Verdi, el 30 d'agost. Des de la seva estrena ha estat i és un dels centres més significatius de la vida cultural, musical i social manresana. Com a receptor de grans personalitats musicals, recordem la vinguda de Pau Casals, el 14 d'octubre del 1930, aquesta setmana ha fet 89 anys, dirigint la seva orquestra amb noranta intèrprets, i la col·laboració de l'arpista barcelonina Rosa Balcells Llastarry (1914-1997).

El concert fou organitzat per l'Associació de Música de Manresa, fundada amb l'objectiu de fomentar «el diví Art dels sons» (el 22 de gener del 1930), amb la intenció de fer-ne cada mes, durant la temporada d'octubre a juny. Els preus anuals de soci eren de 200, 30, 24, 18 i 12 pessetes, segons fos llotja de sis, butaca de platea, primer pis o entrada general de segon pis. Aquesta associació, que va arribar a tenir 900 inscrits, va realitzar una significativa tasca a favor de la música a Manresa i va portar figures de rellevància nacional i internacional.

La seva junta, amb Dídac Baget (president); Silvestre Peñas (vicepresident), Antoni Muset (secretari); Ignasi Clop; Ramon Gorgui, Damià Rius i Lluís Rubiralta (vocals), encarregà el concert inaugural de la temporada 1930-1931 al mestre i compositor Pau Casals Delfilló (1876-1973), que llavors ja tenia una rellevant personalitat i un gran prestigi internacional. L'orquestra va interpretar el Concert de Brandenburg núm. 1, en Fa, de Johann Sebastian Bach; el poema dramàtic Liliana, d'Enric Granados; la Sisena Simfonia en Fa Major 'Pastoral', de Beethoven; el Minuet de foc-follets de La Damnació de Faust, de Berlioz; la Introducció i Allegro per a arpa i orquestra, de Ravel; i l' Obertura d'Els Mestres cantaires, de Wagner.

En el llibre d'honor de l'Associació de Música de Manresa, Pau Casals va estampar-hi la seva signatura amb l'anotació següent: «A la Associació de Música de Manresa. Felicitant als seus animadors i col·laboradors per la noble tasca cultural. Pau Casals. Manresa, 14 octubre 1930. Primer concert en aquesta vila de l'orquestra Pau Casals». Al costat, Rosa Balcells hi escrigué: «En record d'haver col·laborat en el concert de Manresa».

El mateix dia del concert El Pla de Bages va fer un esbós biogràfic signat per AMF –segurament Antoni Muset Ferrer– i, l'endemà, publicà la crítica del concert que remarcava: «El programa que desgranà l'Orquestra Pau Casals en el concert inaugural del segon curs de l'Associació de Música fou escollidíssim i triat a plena consciència per posar a prova la fama justament guanyada per aquella orquestra, i fer una critica minuciosa de cada obra, seria tasca rarament difícil i ben propensa a incórrer en error lamentable donada la grandesa de totes les que composaven l'esmentat programa i l'acurada interpretació, donada a totes elles. [...] Tot fou una jornada d'inesborrable record per Manresa i per l'Associació de Música». Aquesta actuació, gairebé estel·lar, demostrà la importància d'aquesta associació i la força, la il·lusió i l'empenta de les persones de la seva junta directiva (si pensem en el risc econòmic que representava fer venir una orquestra d'aquesta rellevància). D'altra banda, i molt especialment, l'actuació de Pau Casals significà la capacitat cultural que tenia Manresa en aquells anys, que la feien un gran centre musical en el cor de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.