19 de octubre de 2019
19.10.2019

Viva Suecia: «Els dubtes s'han d'usar com a motor»

Amb més d'un lustre en permanent creixement i amb presència constant en grans festivals, Viva Suecia presenta el seu tercer disc, «El milagro», en el qual reflecteix com se senten davant de tot els èxits que està vivint el grup

19.10.2019 | 19:18
Viva Suecia presenta el seu tercer disc, «El milagro»

Convertits en l'última gran revelació de la música independent espanyola, arriba el moment crucial per a Viva Suecia amb el llançament del seu tercer disc, El milagro (Subterfuge Records, 2019). «Aquesta és una mostra d'agraïment a tota la gent que ens segueix i al nostre equip, a tots els que l'han fet possible», resumeix el vocalista Rafa Val.

Perquè encara que el grup porta ja un lustre en permanent creixement, amb presència constant en grans festivals i amb un poder de convocatòria sempre en augment, ells no deixen de fer-se preguntes, com llança el baixista Jess Fabric: «Al final, som quatre tipus normals de Múrcia i no et penses que això et pugui passar d'aquesta forma. Realment no hem fet res especial com per aconseguir-ho nosaltres i una altra gent no. No sabem si ho mereixem o no però ha de ser un miracle, per descomptat».

«El miracle és la manera d'anomenar a la consecució d'una quantitat de coses increïbles que ens han passat, que ni en els nostres millors somnis pensàvem que anàvem a viure», tèrcia de nou Rafa, abans que el guitarrista Alberto Cantúa confessi que «en la furgoneta» diuen molt això de «això és un miracle».

Tot aquest moment present de la banda està reflectit també en unes lletres amb cert toc existencial, que el vocalista resumeix: «En molts moments del disc sembla que parla algú molt segur de si mateix, però si et fixes una mica veus dubtes, pors i incertesa. No és una cosa tampoc conscient, però prenent distància veig que és cert. Perquè ningú està exempt de sentir por davant el futur».

Assenteixen els quatre i agafa el testimoni Cantúa, confessant que encara que Viva Suecia transmeti amb la seva música una gran força, en les seves lletres hi ha moltes preguntes que tenen a veure amb el seu propi èxit actual, en absolut garantit per sempre: «Els dubtes i les pors sempre són aquí, som humans, però l'ideal és usar-los com a motor i no com a fre. Això és marca de la casa. Sempre hem tingut dubtes, però l'ideal és agafar-les i convertir-les en una motivació per millorar».

Sobre la relativa velocitat del seu èxit, planteja Jess que ells no tenen la «sensació que hagi anat tot molt ràpid, sinó que ha anat a una velocitat bastant súper per poder acomodar-te i no avorrir-te». «Perquè hi ha moltes bandes que s'avorreixen pel camí», apunta, i encara afegeix: «Nosaltres toquem des d'adolescents i hem estat amb altres bandes. Crec que hem tingut bastanta sort, no ha anat tot tan ràpid per preguntar-te què faig aquí».


Evolució en el so
En El milagro estan els Viva Suecia ja coneguts, però també uns altres que s'obren a més possibilitats i s'atreveixen fins i tot a ficar arranjaments de cordes i explorar nous territoris. Tot això sense perdre l'èpica de multituds que els ha fet connectar amb tanta gent. «L'èpica surt de manera natural, si la cerques t'equivoques. Però en qualsevol cas, les cançons són més el que sent el que l'escolta que qui la fa».
Treballadors incansables, Viva Suecia no han deixat de fer quilòmetres durant els últims anys i continuaran fent-los perquè tenen per als pròxims mesos una agenda ben carregada de concerts per tota la geografia espanyola.

«És un moment súper per fer música en general», assegura Jess Fabric, qui afirma que «la gent escolta música, va a festivals i concerts». «És fàcil moure la teva música i que se t'escolti. La gent s'ha tret molts prejudicis, abans estava tot més limitat», postil·la.

«Nosaltres tenim una fe brutal en el disc i hi haurà un pas important en l'escenografia. Tenim a tot el nostre equip donant-li mil voltes al que volem fer perquè valgui per a festis i qualsevol sala. Estem fent passos per quedar-nos a zero euros però crec que val la pena», avança entre riures Alberto Cantúa.

Il·lusionats amb tot el que està per venir, per tant, assenyala Rafa Val que «des de fora» pot semblar que s'estan donant «molta canya», però des de dins ells no ho veuen així: «Flipem quan portem una setmana sense tocar. No ens ve de gust parar. Ens ve de gust tocar, tenim un munt de ganes, fem discos a un nivell raonable. Hem fet els deures, deixeu-nos sortir a jugar».

Apunta llavors de nou Jess que porten «un any i escaig» dedicant-se «exclusivament a la música», per la qual cosa no necessiten «parar encara». «Si estiguéssim en una oficina probablement sí que necessitaríem parar», fa broma.

I tèrcia llavors Rafa: «Treballem moltíssim més del que ens divertim. És un treball divertit per sé, estimem d'una manera incondicional el que fem. Sembla que això li resta... sembla que quan et diverteixes en el treball no estàs treballant. Però nosaltres fem molt i ens divertim molt treballant».

Per acabar, indica Rafa que per a ells «l'èxit és que les sales s'omplin». «És la manera més fidel que tenim de mesurar l'èxit, entre cometes. És la demostració que el que fas està ben fet i agrada a la gent. La resta són xifres però jo a les xifres no les puc mirar als ulls. Els números són importants, però l'important és que la gent acudeixi a veure'ns als concerts», remata.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.