Manresa organitza noves activitats per posar en valor el patrimoni industrial de la ciutat. Així, aquest dimecres (19.30 h), a la Casa Lluvià, es farà una visita comentada a l'exposició "Passat industrial, espais de l'oblit", a càrrec del seu autor, el fotògraf Frank Gómez. Les activitats continuaran divendres (de 9.30 a 17 h), al Museu de la Tècnica, amb la jornada tècnica i de divulgació titulada "Els Panyos 1820,, que comptarà amb la participació d'especialistes en el camp del patrimoni industrial. Aquesta activitat s'havia de celebrar la setmana passada però es va ajornar a causa de la vaga general convocada a Catalunya.

La jornada té un preu de 10 euros i està organitzada pel Parc de la Sèquia, Ajuntament de Manresa, AMCTAIC (Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya) i compta amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya-Demarcació Comarques Centrals, AADIPA (Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic), Enginyers Industrials de Catalunya, Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Centre d'Estudis del Bages, Fundació Turisme i Fires de Manresa.Més informació i inscripcions a www.parcdelasequia.cat.sobre la fàbrica dels Panyos.

El mateix divendres, a les 17.30 h, al Museu de la Tècnica, s'obrirà l'exposició "Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català", i es farà una visita guiada a càrrec d'un dels comissaris, l'arquitecte Ferran Pont. El projecte el signen Pont i la fotògrafa Teresa Llordés. La mostra reivindica els valors artístics, històrics i paisatgístics de l'arquitectura industrial i presenta exemples de reinvenció en aquest camp, com la reconversió d'antigues fàbriques en museus, escoles, biblioteques o comerços. S'hi presenta un repertori ampli de les formes d'abordar les intervencions de reutilització del patrimoni, que van des d'intervencions de gran transformació fins aquelles de caràcter minimalista en les quals es posa l'accent en el manteniment del paisatge industrial.

La fotografia històrica de finals del segle XIX i principis del XX té un paper rellevant al llarg de l'exposició. Aquestes imatges, fruit d'un treball de recerca en diversos arxius, permeten contemplar els edificis en el seu ús original i mostren com han canviat el context urbà d'aquestes edificacions.

El projecte iniciat l'any 2014 amb la publicació del llibre "Espais recobrats", editat pel mNACTEC i obra de Ferran Pont i Teresa Llordés, té ara continuïtat amb aquesta exposició, que a iniciativa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC, té per objectiu divulgar la feina feta en el camp de la recuperació del patrimoni industrial a Catalunya.

Es podrà visitar fins el 17 de novembre en l'horari habitual del Museu: de dimarts a diumenge de 10 a 14 h. Visita guiada oberta al públic els diumenges 3, 10 i 17 de novembre a les 10.30 h. L'exposició està organitzada per l'Ajuntament de Manresa, Museu de la Tècnica de Manresa, Parc de la Sèquia.