Memoria.cat acaba de publicar 6 fotografies inèdites de Manresa del fotògraf Joan Artigues i Carbonell (Vilanova i la Geltrú 1894 - Barcelona 1953), procedents del seu fons, que es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya. El material es pot trobar al web memoria.cat/artigues/.

Segons l'Associació Memòria i Història de Manresa, les sis imatges van ser enregistrades entre els anys 1916 i 1935, si bé no es coneix la data exacta de cadascuna. És possible que algunes fotos es fessin el mateix dia i també alguna podria tractar-se d'una visita d'un grup de vilanovins a Manresa.

Joan Artigues va fotografiar àmpliament la seva ciutat, Vilanova, i la seva comarca, el Grarraf, però també va realitzar reportatges sobre Poblet, Santes Creus i Montserrat, va treballar a diferents serveis de la Generalitat republicana i, posteriorment, va destacar en el camp de la fotogènia industrial.

A les fotos de Manresa es poden veure retratats parcialment l'església de Sant Pere Màrtir i l'edifici del Teatre Conservatori (amb una pancarta del Centre Excursionista de la Comarca del Bages, que hi tenia el local); el torrent de Sant Ignasi (amb "les Fontetes" i la fàbrica de l'Areny); la capella del Rapte i el Pont Vell.